EGYRE UGYANOLYANABB

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 43. szám, 2011. október 28.
Barátom mutat egy névtelen levelet, melyet édesapja kapott (postán) 1951-ben, a kitelepítések évében. A levél felépítése: vádaskodás, rágalmazás, gyalázkodás, fenyegetőzés. Úgyis ki fogják telepíteni, politikai okokból.
Középiskolai tanárnő mutat egy névtelen levelet, melyet ő maga kapott (e-mailben) a minap, 2011-ben. A levél felépítése: vádaskodás, rágalmazás, gyalázkodás, fenyegetőzés. Úgyis ki fogják rúgni, politikai okokból.
További, szinte szó szerinti hasonlóságok bemutatásától és értékelésétől személyiségi jogi okokból kénytelen vagyok eltekinteni. Maradok az általános érvényű párhuzamoknál.
Az emberi aljasság hatvan év alatt semmit sem változott. A megfélemlítés légköre egyre ugyanolyanabb. Egyetlen lényeges különbség van: hatvan évvel ezelőtt nem létezett elektronikus levelezés. 1951-ben a névtelen levél szerzőjének el kellett döntenie: kézzel vagy írógéppel írja e írásművét, vagy esetleg újságból kiollózott betűket ragaszt-e egymás mellé. A döntésből nem érdektelen következtetéseket lehetett levonni a névtelen levélíró ízlésére nézve. Ma már, a technika fejlődésének köszönhetően, csak a névtelen levélíró jelleméről vonhatunk le messzemenő következtetéseket.

(A szerző regényíró, műfordító)

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
Élet és Irodalom 2024