Ki vagyok én?

Petőfiről, az új kiállítás kapcsán

FEUILLETON - LV. évfolyam 42. szám, 2011. október 21.
Azt hiszem, Petőfi-kiállítás esetében aligha lehetett volna kihívóbb címet választani ennél: Ki vagyok én? - hiszen a magyar irodalmi és társadalmi köztudatban, a magyar nemzeti mitológiában és legendatárban nemigen találhatunk még egy olyan figurát, akiről az lenne az általános meggyőződés, hogy mindenki ismeri, hogy mindenkinek megvan a maga hiteles és igaz Petőfi-képe - amelyet kritizálni vagy felülbírálni, vagy amelyre egyáltalán rákérdezni tökéletesen lehetetlen. Nyugodtan - bár nem megelégedetten - kijelenthetjük: százötven év mitologikus és kultúrpolitikailag a legtöbb esetben nyíltan manipulatív sulykolása megtette a magáét; manapság ha egyáltalán valakinek eszébe jut Petőfit felidézni vagy megidézni, rendre csak a legnagyobb és legüresebb általánosságok kerülnek felszínre - azok az általánosságok, melyek, ha rendelkeznek is persze valamely relevanciával, mégsem alkalmasak arra, hogy Petőfi kapcsán tényleges olvasási igényt ébresszenek, folyamatos esztétikai öröm, ráébredés vagy személyes rokonszenv tényleges forrásává váljanak.
Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 49. szám, 2020. december 4.
LXIV. évfolyam, 25. szám, 2020. június 19.
LXIV. évfolyam, 22. szám, 2020. május 29.
Élet és Irodalom 2021