Féken tartva

VISSZHANG - LV. évfolyam 41. szám, 2011. október 14.
A 2010 óta hatalmon lévő kormány egy stabilabb, kiszámíthatóbb befektetési környezetet teremtett, igazmondásával képes féken tartani a korrupciót - közölte Schmitt Pál az Amerikai Kereskedelmi Kamara ebédjén. Az államfő megállapítása annyira tényszerű, amennyire az a törvényhozás motorjától elvárható.
Ami a korrupciót illeti: a közelmúltban lehetett olvasni Ferenczi Krisztina tényfeltáró riportjait a Népszabadságban és a Vasárnapi Hírekben, amelyek arról szólnak, hogy a vörös iszap katasztrófa sújtotta térségben a kormányzó pártokhoz köthető, offshore hátterű cégek éppen a megbízás kapujában lettek „szalonképessé", váltottak tulajdonost, amikor több milliárd forint értékű megbízást adott az állam a helyreállításra. A Fidesz meghatározó gazdasági háttéremberének, Simicska Lajosnak a rokonai, a kormányközeli médiát, a felcsúti akadémiát támogató Tatai Környezetvédelmi Zrt. tulajdonában álló cégcsoport, Nyerges Zsolt és társai, akik kaptak az iszappénzből, már érzik a konjunktúra szelét. A hivatalok vezetői, munkatársai pedig szűkszavúvá váltak, amikor az újságíró közérdekű adatokról próbált tájékozódni.
Az elmúlt egy évben a Civil Biztonsági Szolgálat több állami megbízást is kapott például a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. A Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Pintér Sándor belügyminiszter tulajdonában állt azt megelőzően, hogy Pintér a miniszteri bársonyszékbe ült.
Nem vagyok biztos abban, hogy a Fidesz egyik „pofozóembere", Papcsák Ferenc zuglói polgármester megbízásai, szerződéskötései kiállják törvényesség kritériumait, a jó ízlését aligha. Ugyanakkor valószínű, hogy ezek sem tartoznak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos hatáskörébe.
Hofi Géza mondta jó tíz éve: „Az a korrupció, amiből téged kihagynak."
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 36. szám, 2020. szeptember 4.
LXIV. évfolyam, 35. szám, 2020. augusztus 28.
LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.
Élet és Irodalom 2020