Nem találják

VISSZHANG - LV. évfolyam 38. szám, 2011. szeptember 23.
Az előző lapszámban Siba Antal idézte Süveges Gergőt (Újságírók beszélgetnek, ÉS, 2011/37., szept. 16.), aki először reflexből az értékítélettel telített „karrier" szót használta, ám utána jelezte, hogy ezzel maga sem azonosul száz százalékig: „Lehet, hogy a karriernek - mondjuk ezt a szót én nem szívesen használom..." - mondta. A következőkben pedig azon dolgozott, hogy semleges értéktartalmú kifejezésre cserélje fel a szót, ami pedig ez volt: „a feladatok sokszínűsége".
A helyzetéről nyilatkozó színész (mindegy, melyik, a jelenség járvány jellegű) ennél huszárosabban oldotta meg az elhatárolódását önmagától: „Csúnya szóval a karrieremről van szó, de mindegy, tudjátok, miről beszélek" - nyilatkozta az egyik rádióban. (Nem tudták, pedig többen is voltak.)
A politikus (szintén egy rádióban) természetesen mindezeknél sokkal differenciáltabban próbált kikeveredni a saját maga állította, többszörös csapdákból. Az ő gondolata így hangzott: „Nagyon nehéz összeegyeztetni az anyai szerepet a karrierrel, ami, ugye, ha így mondom, akkor mintha az önzésről szólna, vagy a karrierizmusról, de tudjuk, hogy itt igazából nem a karrierizmusról van szó, hanem az önérvényesítésről, na most ez megint csak egy nagyon rosszízű szó, de a lényeg, hogy elfogadjuk, hogy mindenkinek joga van azt csinálni, amit szeret."
Vajon miért használnak ezek az emberek mindannyian, önként és semmiféle külső kényszertől nem vezéreltetve, ám annál makacsabbul egy olyan szót, amelyet egyértelműen csúnyának, negatívnak és félreérthetőnek tartanak? Miért magyarázkodnak inkább hosszú perceken át, ahelyett, hogy megkeresnék a fejükben a mondandójukhoz illő, megfelelő kifejezéseket? Amelyekből egyébként több is létezik a magyar nyelvben. Hogy csak a legkézenfekvőbbet mondjam: hivatás.
Ez az, ami az újságíróként, színészként vagy politikusként nyilatkozóknak mostanában még véletlenül sem bír eszébe jutni.
De hogy ez hogy lehetséges?!
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024