Bánk bán 2.

VISSZHANG - LV. évfolyam 29. szám, 2011. július 22.
Gary Murphy, a Los Angeles-i Opera sajtóreferense telefonkonferenciát szervezett számomra július 19-én. Azt szerettem volna megtudni Stephen Rount¬ree-től, az operaház ügyvezető igazgatójától, hogy mi történt a Bánk bánelőadással. (Előzményét lásd: Lázár György: Kaliforniai Bánk bán sztori, ÉS, 2011/27., júl. 8. - a szerk.) Egy nappal korábban ugyanis Plácido Domingo, az operaház világhírű főigazgatója nyilatkozatot jelentetett meg arról, hogy a tárgyalások nem voltak sikeresek, és nemzeti operánkat mégsem mutatják be Kaliforniában.
Rountree úr elmondja nekem, hogy már hónapok óta dolgozik a Bánk bán-produkción. Amikor a részleteket firtatom, elmondja, hogy a Bánk bán színrevitelének ötlete Plácido Domingo 2010. decemberi, budapesti látogatásakor fogant, és az elképzelés már akkor is az volt, hogy a költségeket teljes mértékben a magyar fél fogja viselni.
A tárgyalások során megegyeztek abban, hogy a díszleteket, a kosztümöket és a kellékeket Magyarországon készítik majd el, azokat a magyar fél költségén szállítják az Egyesült Államokba. Ezen felül a magyar félnek kellett volna finanszírozni az amerikai színre állítás teljes költségét, amely kb. 2,2 millió dollárra rúg (400 millió forint). Ennek felét, 200 millió forintot a magyar kormány adófizetői pénzből már biztosított, de azt nem tudom meg, hogy az összeget kifizették-e már. A további 200 milliót magyar és amerikai magánszponzorok ajánlották volna fel, de Roun¬tree úr nem ismeri a potenciális szponzorokat. Ő ebben nem illetékes, az a Megakoncert feladata.
A tárgyalások akkor kerültek kritikus szakaszba, amikor az LA Opera csak úgy lett volna hajlandó aláírni a szerződést, és elkezdeni a produkció színreviteli munkáit, ha pénzügyi garanciát kap arra, hogy költségeit megtérítik, mégpedig a kívánt ütemezésben. Rountree úr világossá teszi számomra, hogy az LA Opera saját pénzét nem kockáztathatja a Bánk bán előadására.
Az opera július közepéig tudott várni mindezzel. Jelenleg nincs szó a Bánk bán esetleges későbbi előadásáról sem, ezzel kapcsolatban semmilyen jövőbeni kötelezettségük nincs.
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.
Élet és Irodalom 2024