Néhány tény

VISSZHANG - LV. évfolyam 27. szám, 2011. július 8.

És némi kiegészítés (emlékeim és egykori jegyzeteim alapján) dr. Szolcsányi János Kenedi János korábbi írásához fűzött kommentárjához (Előzmények: K. J.: Hálózati munkára nem alkalmas - Komáromi Kornélia történelmi látószögből, ÉS, 2011/21., máj. 27.; Dr. Sz. J.: Közkeletű tévedés, ÉS, 2011/26., júl. 1. - a szerk.) Talán nyújtanak némi adalékot a Szegedi MEFESZ egykori kiáltványáról és ennek nyomán a Budapesti Műszaki és Építőipari Egyetem emlékezetes október 22-i nagygyűlésén született követelések változatairól.

1956. október 22., hétfő, 14 óra: a Jövő Mérnöke szerkesztőjeként bemegyek a Blaha Lujza téri Szikra nyomdába, tördelésre. Lapzárta 19-én, pénteken, 14 órakor volt. A péntek esti, szombati, vasárnapi, hétfő délelőtti eseményekről érkezett hírek-tudósítások alapján, hétfőn 13 órakor másfél lapoldalnyi új anyagot adok a nyomdának, közöttük dr. Gillemot László műegyetemi rektor az ifjúság mozgolódásait támogató beszédét, a Petőfi Kör határozatát, amit Hegedűs B. András diktál le telefonon, az Írószövetség nyilatkozatát.

A szegediek határozatait már korábban megkaptam, az újabb hír alapján az egriekkel közös nyilatkozatukat is nyomdába adom.

Hétfő, 22-e, 15 óra: Megkezdjük a lap áttördelését. Süli (keresztnevére nem emlékszem), a második emeleti szedőterem csoportvezetője engedélyezi. Pogány Nándi, a mettőr lelkesen segít. 18 óra: Befejeztük az áttördelést, érkeznek korrektúrára a még nedves oldalak. 18.30: Telefonon jelentkezik a Műegyetemről Szabó Iván negyedéves hallgató, a Jövő Mérnöke rovatvezetője. Beszámol az addigi eseményekről, Kiss Tamás szegedi küldött felszólalásáról. Ha be is van tördelve a lap, kéri, hogy tartsak fennt helyet a készülő határozatnak. 20 óra: Imprimálnom kell a lapot, várnak a nyomdagépek. 20.30: Felszól telefonon az államvédelmisekkel őrzött kapuszolgálat, hogy háromtagú küldöttség érkezett a Műegyetemről. Csak egy embert engedhetnek be, nekem kell vállalnom a felelősséget. Lemegyek. A küldöttség vezetője Nemcsik Endre negyedéves hallgató, a Jövő Mérnöke rovatvezetője. Felmegyünk ketten a szedőterembe. Nemcsik átad egy ívet: 10 pont, a többin, mondja, még folyik a vita, csatlakozunk a szegedi MEFESZ határozatához, ki kell nyomtatni a lapban. Elolvasom. Nézzük egymást. Én tudom, hogy ő mit vállalt, ő tudja, hogy nekem mit kell vállalnom. Két másik küldöttség ment a Rádióhoz és a Szabad Ifjúság szerkesztőségébe, mondja, egyik helyen sem fogadták el.

Rendben, mondom, kinyomtatjuk. Odamegyek Sülihez, a csoportvezetőhöz. Ide figyeljen, mondja, erről szó sem lehet, különben is már régen „úszik" a lap. Be kell tenni a lapba, mondom, határozat. Én nem vállalom, mondja, de ha talál szedőt, aki kiszedi magának, akkor csinálja. A harmadik szedő, akit felkértem, vállalta. Pogány Nándi buzgón tördel, mosolyog, Iván, ebből nagy balhé lesz. Ólomba szedetek egy hevenyészve írt rövid kommentárt is. 21.30: Szabó Iván újra telefonál. Lehet, hogy lesznek még pontok, de az biztos, hogy szerdán, 24-én nagygyűlést hirdetnek az egyetem udvarában, tegyem még be ezt is a lapba. Keretbe helyezem az első oldalon felül. Ez teljesen elfeledett dokumentum arról, hogy hétfőn, 22-én későn este nemcsak a másnapi tüntetésről nem született még döntés, de az ifjúság gyűlését is 24-én szerdára hívták össze. Az események éjfél után gyorsultak fel, akkor kezdték a röplapokat is sokszorosítani az újabb pontokkal.

Kedd, 23.08: Megérkeznek a Jövő Mérnöke lapszámai a szerkesztőségbe. (K-épület, félemelet 15.) A terjesztők szétviszik. Az udvaron rövidesen kezdetét veszi a nagygyűlés Marián István alezredes irányításával.

Utószó: 2006. október 23-át megelőzően a MEFESZ egykori megalakulására emlékező ünnepi ülés a Petőfi Irodalmi Múzeumban. András Sándor író, egykori bölcsészkari diák elnököl. Ismertetik a szegediek úttörő szerepét. Szót kap Kiss Tamás. Ő is felidézi a régi történeteket. Szóra kérnek engem is. Kiss Tamás utána hozzám lép, megölel. Ma nem forradalmi időket élünk. De az egyetemi ifjúság tisztánlátására, hajthatatlanságára a demokratikus jogok-intézmények, a sajtószabadság védelmében ugyanolyan szükség van, mint egykoron.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 15. szám, 2022. április 14.
Élet és Irodalom 2023