KÖZMEGEGYEZÉS

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 24. szám, 2011. június 17.
A minap egy orvosi rendelő folyosóján várakoztam. Két rokonszenves idős hölgy ült mellettem. A továbbiakban nem nevezem őket hölgyeknek, mert rokonszenvemet hamar elveszítették. Az orvosokat és az egészségügyet illető közhelyszerű és igazságtalan bírálatok után (doktornő ismerősömtől rövidesen megtudtam, aznap ostromállapot van, nincs ideje kimenni pisilni sem, ezek a nénik meg nem a megbeszélt időpontra jönnek, hanem amikor épp kedvük szottyan) hamar nekifogtak a politikának. Egyikük szocialista, a másik fideszes, mint rögvest kiderült. Amint a politikai szembenállás tisztázódott, némi óvatossággal közös nevező után néztek. A szocialista néni megállapította, hogy Orbán Viktor cigány, és ezért kedvez a cigányoknak. A fideszes néni védelmébe vette a vezért, mondván, az ENSZ kényszeríti, hogy átadja az országot a cigányoknak, ezért lesz Magyarország nemsokára cigányország. Ezért részesülnek a cigányok kedvezményekben, nem is lehet megbüntetni őket, csak kapják a segélyt.
Itt akár abba is lehetne hagyni. Csakhogy percekkel ezelőtt olvastam Esterházy remek publicisztikáját, benne a Terezia Morától idézett gondolatot, van olyan alap, minimum, amiből német állampolgár nem engedhet, erkölcsi-politikai kiindulópont, ami - ott - összeköt és kizár. És nálunk? Hát igen. A politikusok lopnak, csalnak, hazudnak. Szállnak milliárdok, most BKV-igazgatóknak és ifjú politikusoknak, máskor maszek fogorvosnak, kedvenc sportágnak, szőlőskertnek, bányának. Ellopják a magánnyugdíjpénztárakat, a magyar filmet, a színházat, az operát. Az egyetlen ellenzéki rádiót. A másként gondolkodók munkahelyét, integritását, becsületét. A demokráciát, a jogállamot. Mindez nem lényeges, be van kalkulálva. Hja kérem, az élet nem habos torta, a politika mocskos dolog. Legföljebb abban hiszünk, hogy a másik párt azért nyilvánvalóan többet lop s többet hazudik, mint a mi kutyánk kölyke.
Ámde, mégis csak van egy dolog, amiből nem engedhetünk. Egy erkölcsi minimum. Híd szembenállók között. Alapzat, márvány-fundamentum. Hogy tudniillik éhező, munka nélküli cigányoknak zöldséget, tyúkot lopni nem szabad. De hát lopnak. No persze, és kivétel nélkül, mind. Ezért tartunk itt, ahol.
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 40. szám, 2023. október 6.
LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.
Élet és Irodalom 2024