A történet vége

VISSZHANG - LV. évfolyam 23. szám, 2011. június 10.
Először 2007. augusztus 31-én az Élet és Irodalomban írtam Ütközet békében - Két történet a hatvanas évekből címmel arról az ügyről, amelyben Téglásy Ferencnek (akit a cikkben nem nevesítettem), a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakos hallgatójának 1966 februárjától néhány hónapon át jelentenie kellett magyar származású angol évfolyamtársáról, Andrew Szepessyről. Az esetet erősen lerövidítve - Téglásyt nevesítve - közöltem a múlt év végén megjelent Fedőneve: „szocializmus" című könyvem 118-119. oldalán, elsősorban is azért, hogy érzékeltessem, az állambiztonsági szolgálatok milyen erőteljesen jelen volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
Téglásy Ferenc a könyv megjelenése után levélben tudatta velem, hogy csak látszólag működött együtt az állambiztonsági szolgálatokkal: ő az első pillanattól felfedte Szepessy előtt, hogy jelentenie kell róla, a hatóságok félrevezetéséért pedig később retorzió érte. 2011. május 12-én Téglásy átadta nekem az Angliában élő Andrew Szepessy - videoüzenettel is hitelesített - nyilatkozatát. Ebben Szepessy tanúsítja, hogy osztálytársa és barátja „közölte velem, hogy a Hírszerzés III/I velem kapcsolatos információk átadására kényszeríti, mivel engem angol kémnek tartanak. Téglásy Ferenc az átadott információkat előzetesen egyeztette velem, ezekből károm nem származott, nem az ő információi miatt utasítottak ki Magyarországról."
Téglásy Ferenc azt is elmondta, hogy az Információs Hivatalban (polgári hírszerző szolgálat) betekinthetett az ügy - jelenleg is államtitkot képező - dokumentumaiba. Én csak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában meglevő három dossziét ismerhettem és kutathattam, és csak Téglásytól értesültem arról, hogy léteznek még az Információs Hivatalban az ügyre vonatkozó alapvető fontosságú dokumentumok. Nagyon sajnálom, hogy ezek a tények csak így és most derülhettek ki.
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.
LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
Élet és Irodalom 2024