Legmeg

(„nyitókollekció”, Esterházy/Aegon-cédulák)

FEUILLETON - LV. évfolyam 15. szám, 2011. április 15.

Elhangzott az AEGON Művészeti Díj 2011 átadásán, április 8-án. A hétfős szakmai zsűri döntése alapján az idén Esterházy Péter vette át a díjat Zatykó Pétertől, az alapító társaság elnök-vezérigazgatójától Esti című könyvéért. A fölolvasás megkezdéséig senki nem tudta, ki tartja a laudációt, még a moderátor Szikszai Rémusz sem - csupán Eszéki Erzsébet, a 2006-ban alapított díj kitalálója, szakmai vezetője, ő készítette elő ezt a meglepetést. A titkos zsűrinek a laudátor nem tagja. Az esten Molnár Piroska olvasott fel a könyvből részleteket, játszott Barcza Horváth József, Dés András, Dés László, Lukács Miklós. A díj elismertjei 2006-2010 között a következő művek voltak: Spiró György Fogság, Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben, Térey János Asztalizene, Jónás Tamás Önkéntes vak és Csaplár Vilmos Hitler lánya. A díj összege nettó 3 millió forint. Párja az AEGON Művészeti Társdíj, melynek jutalmazottját - egy másik művészeti ágban dolgozó művészt - mindig a díjazott író nevezi meg fél évvel később. Ennek a díjnak az összege 2 millió forint. Az eddigi társdíjasok: Jeney Zoltán zeneszerző, Vojnich Erzsébet festőművész, Kovalik Balázs operarendező, Juhász Gábor zeneszerző-gitáros és Pálfi György filmrendező. Esterházy Péter októberben nevezi majd meg a „társdíjasát".

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 16. szám, 2023. április 21.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXVI. évfolyam, 50. szám, 2022. december 16.
Élet és Irodalom 2024