MI MENNYI?

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 15. szám, 2011. április 15.
 

Hamarosan dönt a kormány arról az előterjesztésről, amely százmilliárd forintot meghaladó adminisztrációs költségmegtakarítást eredményez a cégeknél - jelentette be Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a múlt héten egy háttérbeszélgetésen. A politikus közölte azt is, hogy lesz még egy második csomag, amely további négyszázmilliárd forinttal csökkenti a bürokrácia költségeit. A jó híreket ismertető Népszabadság arról is tájékoztatta az olvasót, hogy ez az ötszázmilliárd forintnyi összeg csaknem egyötöde a vállalkozások adminisztrációs terheinek.

Kíváncsi voltam: miből adódik ez az imponáló megtakarítás. A minisztérium illetékes sajtóreferense jelezte, hogy a kormányülésig nem tudhatok meg semmi bővebbet. Valamiből csak összeállt ez a nagyságrend, próbáltam érvelni, hiába. A kormányülés időpontját firtató kérdésem is hasonló nyitottságra talált.

A rendszerváltozás előtt a háttérbeszélgetésekről az újságírók általában nem írhattak. Ott még nem tartunk, a jó hír szárnyalhat, csak ne próbáljon senki mögéje nézni. Kénytelen vagyok azt hinni, hogy az ötszázmilliárd forint költségcsökkentésnek annyi a megalapozottsága, mint a kezdetben 2014-ig négyszáz‑, később háromszázezerre módosított új munkahelynek vagy a négy-hat százalékosra becsült gazdasági növekedésnek.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024