Kés, villa, olló...

PUBLICISZTIKA - LV. évfolyam 13. szám, 2011. április 1.

Michael Crichton regénye - Disclosure - egy szexuális erőszak különös sztoriját dolgozza fel, amelynek szaftos története elfedi a kiindulópontot: az amerikai vállalat távol-keleti üzemegységében elkészült berendezések nagy része - érthetetlen módon - használhatatlan. Tom, a férfi főszereplő, az okot akarja kideríteni, míg vetélytársnő „zaklatója" - Meredith - mindenáron igyekszik ezt akadályozni. Indítékára a történet végén derül fény. Meredith néhány hónappal korábban meglátogatta az üzemet, és - mivel a költségcsökkentés az egyik legfontosabb érv karrierje szempontjából - leállítatta az egyik légkondicionáló berendezést. Ám nem számolt - mert nem értett hozzá - azzal, hogy költségcsökkentése az üzemcsarnok „tisztaszobáját" tette működésképtelenné. A légkondicionáló ugyanis nem az ott dolgozók kényelmét, hanem a chipek összeszereléséhez nélkülözhetetlen tisztaságot szolgálta. A mérnök Tom a történet során több lesújtó megjegyzést tesz a marketingesekre: óriási a dumájuk, de fogalmuk nincs arról, miként működik egy gyár. Ha a marketinges szót politikusra cseréljük, szemünk előtt van az a típus, aki - mint Meredith - meg van győződve, hogy mindenhez ért, ám a valóságban nem képes felmérni tettei következményeit.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
Élet és Irodalom 2024