MVM-ügy XIII.

VISSZHANG - LV. évfolyam 13. szám, 2011. április 1.

Újabb feljelentés érkezett a két éve eredménytelenül vizsgálódó Nemzeti Nyomozó Irodához az MVM Zrt. off­shore-ügyében: a Nád MPS-H Kft. azzal vádolja az állami tulajdonú áramtársaságot, hogy törvénytelen módszerrel megszerezte és felhasználta a cég energianád-programját. Az ügy előzményeként egy ciprusi offshore cég, az Aquifex Ltd. 2007-ben az osztrák Meinl Bankon keresztül 6,35 millió eurós befektetési kölcsönt kapott az MVM-től, majd hárommillió eurót fektetett az energianád-programot kidolgozó magyar cégbe. Kiss Gábor, a Nád Kft. ügyvezetője azt állítja, hogy az MVM Csoport akkori csúcsvezetőivel, Kocsis István vezérigazgatóval, Molnár László gazdasági vezérigazgató-helyettessel és Kovács Józseffel, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatójával ütötte nyélbe az üzletet, és minderről dokumentumai vannak. Ennek értelmében a nádas cégben a szlovák VUJE a.s. energetikai cég szerzett tulajdonrészt, a hárommillió eurós hitel pedig a ciprusi Aquifex Ltd.-től érkezett. Ezt követően azonban megszakadt az együttműködés, mert Kiss Gábor szerint az MVM akkori vezetősége teljes egészében el akarta tulajdonítani az energianád-programot: a feljelentés szerint ezt bizonyítja, hogy az MVM ERBE Zrt. és egy Mentor 2000 Kft. nevű cég olyan tanulmányt készítettek, ami „fényképeiben, gépelési hibáiban és elírásainak sok részletében szó szerint megegyezik" az általuk korában az MVM-nek átadott anyagokkal.

Az MVM Zrt. illetékesei 2009-ben úgy foglaltak állást az üggyel kapcsolatban, hogy a cégcsoport nem áll semmiféle jogviszonyban a Nád MPS-H Kft.-vel. A termesztett energianád technológiájának befektetőt kereső cég 2006-ban valóban megkereste a Paksi Atomerőmű vezetését együttműködésre vonatkozó ajánlattal, de a cég értékelése után Paks elállt az üzlettől, és az Aquifex Ltd. hárommillió eurós hitele nem az MVM-től származik. Ennek ellentmond, hogy a Kiss Gábor által a feljelentéshez csatolt hivatalos levél szerint Kovács József, a Paksi Atomerőmű akkori vezérigazgatója 2007. júniusi levelében tájékoztatta az ügyvezetőt, hogy az atomerőmű igazgatósága úgy döntött, részesedést kíván vásárolni a cégében. A szlovák VUJE a.s. és a ciprusi Aquifex Ltd. azonban nem tagja az MVM Csoportnak, és az Aquifex Ltd. nevében eljáró Szász András (aki az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt) szintén állította, hogy az Aquifex Ltd. nem az MVM pénzéből finanszírozta az energianád-projektet. A cégnyilvántartás szerint egyébként az Aquifex Ltd. egy másik nádas cégben, a Nád Kft. tulajdonosi körével részleges átfedést mutató Energianád Kft.-ben is tulajdonrészt szerzett 2007-ben.

Az MVM jelenlegi vezetősége által felkért ügyvédi iroda birtokunkba került állapotjelentése szerint a Nád Kft. és az MVM Zrt. között zajló per során már kiderült, hogy a peres felek között érvényesen nem jött létre szerződés. Ugyanakkor Kiss Gábor kijelentette, hogy az Aquifex Ltd.-től érkezett pénzekről Molnár Lászlóval, az MVM akkori gazdasági vezérigazgató-helyettesével és Szász Andrással tárgyalt. Az MVM Zrt. az ügyletsorozatot megelőzően 6,35 millió euró „befektetési kölcsönt" utalt az Aquifex Ltd.-nek, és az ügyekben érintett másik offshore cég, a brit Jadran Investments Ltd. is az Aquifex Ltd.-re engedményezte az MVM-től egy horvátországi szálloda bérleti díjára átutalt 3,5 millió eurót. A tavaly ősszel, az MVM megbízásából készült ügyvédi állapotjelentés szerint a szövevényes offshore-ügyekben érintett akkori MVM-csúcsvezetőket (Kocsis Istvánt, Molnár Lászlót és Varga-Sabján Lászlót) és az offshore-ügyleteket koordináló Szász Andrást még sem tanúként, sem gyanúsítottként nem hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda. „Amennyiben sor kerülne a gyanúsítotti kihallgatásokra, úgy már a nyomozás során a polgári jogi igény fedezésére az MVM Zrt. a gyanúsítottak vagyonára zár alá vételt indítványozhatna, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a gyanúsítottak kimenekítsék a vagyonukat" - áll az MVM-től kiszivárogtatott jogi állapotjelentésben.

 

A szerző további cikkei

LV. évfolyam 27. szám, 2011. július 8.
LV. évfolyam 20. szám, 2011. május 20.
LV. évfolyam 8. szám, 2011. február 25.
Élet és Irodalom 2024