KI FORRÁSOZIK ITT?

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 9. szám, 2011. március 4.

Schmitt Pál államfő a Károli Gáspár Református Egyetemen rendezett konferencián azt mondta, az alkotmány akkor tölti be hivatását, „ha minden más jogszabály belőle forrásozik, rá támaszkodik, ha minden közös cselekvés hozzá igazítható".

A mondat szó szerinti jelentése egy jogi közhely: az állam elfogadott jogszabályai levezethetők az alkotmányból: ezért is nevezik azt alaptörvénynek. A szóválasztás teszi érdekessé a mondatot, a ritka forrásozik ige használata. A névszóból igét alkotó -z képző alapvető jelentése: valamivel cselekszik, pl. gereblyéz, valamivel ellát, pl. sóz. Az ige „forrásul szolgál" jelentése első hallásra különösen hangzik, nehezen értelmezhető. Csak a(z katolikus) egyházi nyelvhasználatban fordul elő.

Bizonyára a hely szelleme ihlette meg az államfőt, amikor ezzel a mondatával az alkotmányozás jogi aktusát a szakrális szférába emelte. Schmitt Pál az új alkotmányt nyilván a kormányfő évértékelő beszédében vizionált „magyar szellem" testet öltéseként képzeli el. Az pedig majd bővízű forrásként kiáradva elárasztja nemcsak a jogrendszert, hanem az egész magyar életet is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024