TRÜKKÖS SZÁMOK

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 6. szám, 2011. február 11.

A Nemzetgazdasági Minisztérium frissen publikált elszámolása szerint az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - januári hiánya 122,8 milliárd forintra teljesült, ami az éves várakozás 18 százaléka. A minisztérium közleményében azt írja, hogy tizenkét éve nem volt ilyen alacsony az év első hónapjában a hiány. Ezzel a megállapítással akadnak gondok!

A deficit tényleg nem volt kisebb, de arról - diszkréten - elfeledkeztek, hogy az előző három évben a kassza rendre harmincmilliárd körüli plusszal zárt a vizsgált időszakban (pl. 2010 januárjában az államháztartás központi alrendszerének sufficitje 31,3 milliárd forint volt), azaz nem deficit (hiány), hanem sufficit (többlet) volt. Az a szomorú tény, hogy idén kevesebb folyt be szja-ból, mint tavaly ilyenkor, megcsappantak a járulékbevételek is, miközben a kamatkiadások nőttek.

Hogy egy foci példával éljek: az edző dicséri a csapatát, hogy milyen jó a védelme, hisz az őszi fordulóban még hármat kapott a régi riválisától, most meg csak kettőt. Arról diszkréten hallgat, hogy tavaly 5:3-ra győztek, most meg kikaptak 2:0-ra!

Tanulság: azok a tény-adatok, melyek nem igazolják az elképzeléseket, feleslegesek!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
Élet és Irodalom 2024