HOT DOG

Debrecenben

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 49. szám, 2010. december 10.

Egy asszony évek óta hiába küzd azért, hogy lányával amerikai hot dogot árusíthasson Debrecen belvárosában - olvasom a Népszabadságban. Hozzátenném: ez az ő egyoldalú beállítása, mert az önkormányzat és a debreceni közterület-felügyelet mindannyiszor rendeletekre, jogszabályokra hivatkozva mondott nemet. Volt ugyan olyan elutasító döntés, amelyet hatályon kívüli kormányrendelet alapján hoztak, de ezen nem érdemes fennakadni. Sőt, gyors kárpótlásként árusíthatott, ha nem is a belvárosban, de egy lakótelepen, ahol napi öt hot dogot tudott eladni. Amikor tavaly augusztusban karácsony előtti árusításra kért engedélyt, azt már december végén megkapta.

A hatóság nyomós érvei között szerepelt például az, hogy „az amerikás" kocsik nem illenek a városképbe. Ugyanígy elutasítást megalapozó indok volt az is, amikor húsvét előtt fenn úgy határoztak: a virslis kifli nem kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz.

Az asszony nem adja fel, és ügyében új fejlemény, hogy személyesen Kósa Lajos polgármester mondja ki a végső szót. Kicsit meglepődtem, hogy nem maga a miniszterelnök, ugyanakkor megnyugtató: a Fideszben tiszteletben tartják az uniós normákat, s benne a szubszidiaritás elvét.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024