ZSEBBE A BÜNTETÉST

Teszt – politikai érettségről

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 35. szám, 2010. szeptember 3.

A mintatörténtet:

Grecsóék házában új irodát nyitott a Párt. Csinos volt, takaros, és utcára nyílott, csak a ház előtt parkoló autók zavarták a Pártot, mert az elvtársak a saját autóikkal akartak parkolni ott, és mert a lakók autói takarták az iroda vitrinjét a dolgozók elől. Ezért egy reggelre Grecsó elvtársat megbüntették a közterület-fenntartók, amiért ott parkol, ahol öt éve mindig: a parkolóban, és a szomszédjai autóit is megbüntették. Csak a Párt elvtársainak autóit nem büntették meg. Mikor Grecsó elvtárs érdeklődött az irodán, azt a választ kapta, hogy a Párt „kemény pénzért" bérli a parkolót. Grecsó elvtárs és a szomszédok erre megjegyezték, ha ez így van, érdemes lett volna erről tájékoztatni a lakókat. Az elvtársak azt mondták, „ők szóltak, akinek tudtak". És nem, nem az elvtársak jelentették föl a közterületnél a lakókat, „ez nem életképes elképzelés". Mivel Grecsó elvtársat a továbbiakban is nyugtalanította az eljárás, lefotózta az elvtárs drága autóját, amelyik büntetőcédula nélkül állt a parkolóban, közvetlenül az ő törvényszegő járműve mellett. Az irodavezető elvtárs erre más hangot ütött meg, és azt mondta, hogy eddig, aki „szépen beszélt" az irodavezető elvtárssal, annak a Párt zsebbe odaadta azt az rongyos ötezrest, nem érdemes „ennyit idegeskedni".

1. kérdés: Mikor történt az eset?

1. A hatvanas évek derekán, az „aki nincs velünk, az ellenünk van" és az „aki nincs ellenünk, az velünk van" átmenetében.

2. 2010 augusztusában, a zuglói Fidesz-iroda előtt.

X. 2010 augusztusában a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban.

2. kérdés: Grecsó elvtárs megkérdezte-e, hogy ez „a Párt zsebbe megtéríti a büntetést" módszer nem annak a beismerése-e, hogy a Párt jelentette föl a lakókat?

1. Igen, de lebarmozták, és közölték vele, hogy látszik is rajta, hogy ilyeneket gondol.

2. Igen, de ő mégis megpróbálta megnyugtatni a gondok bácsit, aki tavasszal a Fidesznek gyűjtött kopogtatócédulákat, és most elkeseredve kérdezte az elvtársakat, hogy\' áll meg ő ezek után a lakók előtt.

X. Mit tudom én, de remélem, elfogadta a „szépen beszélőknek" járó kenőpénzt, oszt kussol.

3. kérdés: Utánajártak-e a lakók, hogy van-e területfoglalási engedélye a kerületi Fidesznek? Vagyis: jogos volt-e a közterületiek büntetése? És ha nem, akkor (esetlegesen) ki kérte/kényszerítette jogtalanságra a hatóságot?

1. Igen, utánajártak, és nincsen engedélye a Pártnak. A büntetés pedig nem jogos. De a közterület tagadta, hogy a Párt telefonált volna.

2. A közterület a büntetést is cáfolta, nincs is ilyen, és szépen kérte a lakókat, ne legyen balhé.

X. Akkor honnan került a szélvédőkre a felügyelet büntetőcédulája?

Több helyes válasz is lehetséges! Aki hibátlanul töltötte ki a tesztet, az tudja, hogy sehová sem kell küldenie semmit. A többiek meg küldjék, ahová akarják, nekik most jó időre úgyis mindegy.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024