RAPID

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 34. szám, 2010. augusztus 27.

Sajtóhírek és pletykák szerint Harangozó Gyula, a Bécsi Operaháztól júniusban elköszönt balettigazgató miniszteri biztosként tér vissza a Magyar Állami Operaházhoz.

Harangozó Gyula megbízása akkor válik majd hivatalossá, amikor Réthelyi Miklós miniszter a jelenleg külföldön lévő kulturális államtitkár, Szőcs Géza ellenjegyzésével aláírja a dokumentumot, és a döntés a Magyar Közlönyben is megjelenik.

Már a kinevezés is fura, amire mi sem jellemzőbb, mint hogy még Gulyás Dénes fideszes parlamenti képviselőt, az Országgyűlés kulturális bizottságának tagját is sikerült vele meglepni. Mint elmondta: a július végén tartott bizottsági ülésen a miniszteri biztos kinevezéséről nem esett szó, bár tudott a Harangozóval kapcsolatos tervekről. Nem hivatalosan, de számosan megkeresték a hírrel. Hozzátette: sajnálja, hogy a nyári szabadságok idején került sor ilyen fontos intézkedésre, amikor semmiféle konzultációra nem nyílt alkalom.

Nemhogy nem száradt meg a tinta - hisz még alá sem írták - a híres szakember nagyravágyó fia hétfőn már terepszemlét tartott az Ybl-palotában, és ha már ott járt, kirúgta Keveházi Gábor meghatározott időre (öt évre) kinevezett balettigazgatót. Ami nemcsak körülményeit tekintve furcsa módszer, de nehezen is értelmezhető, különösen annak tükrében, hogy korábban elfogadott ütemterv szerint „a ház működését egy hét-nyolc tagú, szervezés alatt lévő testülettel át kell tekintenie, és meg kell vizsgálnia, vajon lehet-e a költségvetési intézményből pénzügyileg stabilan működő gazdasági társaságot alakítani".

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
Élet és Irodalom 2024