Cenzúra cezúra

VISSZHANG - LIV. évfolyam 33. szám, 2010. augusztus 19.

Az immár négyharmadosra növekedett, rendszerváltó forradalomnak köszönhetően letöltendő-életfogytig médiairányítóvá emelt, érdeme szerint népszerű főcenzor dolgát iránymutató példák könnyíthetik meg. Ezek között kiváló útmutatást kaphat a két évtizeddel ezelőtt Zalaegerszegen, egy bizonyos Szalai Annamária főszerkesztésével megjelent Miami Expressz című erotikus magazin tartalmából arra, hogy milyen esetekben kell a hatóságnak a keresztényi jó erkölcs nevében szankciókat alkalmaznia, hiszen elegendő ezt a kulturális terméket kézbe venni és máris rendelkezésre áll egy határozott, egyszerűen alkalmazható cezúra: - az idézett lapban található nemi szervek, erotikus jelenetek ex officio nem minősülhetnek üldözendő jelenségeknek, legfeljebb különböző színű karikák elhelyezését tehetik indokolttá a képernyő valamelyik szegletében. Ha azonban olyan témák kerülnének a médiába, amelyek közlését - a főszerkesztő magasrendű ízlését tükrözve - mellőzte az említett újság, akkor jogos a honunk erkölcseit veszélyeztető jelenség ellen a törvény teljes szigorával fellépni és a haza ellenségeinek kijáró sötétségbe borítani az ártalmas, nemzetrontó médiumot. (Előzmény: Váncsa István: Gyökeres & alapvető, ÉS, 2010/28., júl. 16.)

A megfelelő tapasztalat alapvető követelmény a rendszerváltó személyiségek kiválasztásánál, ezt az elvet itt is kiválóan alkalmazta a Nemzet Humánpolitikusa. Az életfogytiglan viszont kétségesnek tűnhet annak fényében, hogy a hasonló pozíciót betöltő Andrej A. Zsdanov alig két évig gyakorolhatta ezt a funkcióját, de Révai József sem húzta öt évnél tovább e méltóságában. Igaz, előbbit mértéktelen alkoholizmusa, utóbbit a közélet váratlanul bekövetkezett változása vonta ki a kultúrpolitika hosszabb távú irányításából.

Az viszont bekövetkezhet, hogy tartósan segítőkész környezet fogja hosszú időn át támogatni a nemzetvédő erkölcsökre alapozott, kulturális tájékoztatás hatékony ellenőrzését. A megoldás pedig régóta ismert: Tollforgatók, alkossatok rendszerváltó remekműveket, és számíthattok a Hatóság jóindulatára.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 33. szám, 2020. augusztus 14.
LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIII. évfolyam, 21. szám, 2019. május 24.
Élet és Irodalom 2024