A KAPITALIZMUS

végvonaglása

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 30. szám, 2010. július 30.

A nyugati típusú kapitalizmus válságával „tektonikus erejű világmozgásokat" okozott, amelynek során a spekulatív erejű pénzmozgások, a gátlástalanság a termelői munkával szemben előnyhöz jutott - közölte Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A szónok - aki ugyanott minden évben korszakos gondolatokat fogalmaz meg - nem hiába szerezte diplomáját az előző rendszerben, mert íme az ország élén, húsz zavaros év után, felhasználja a marxizmus-leninizmus tanulmányozása során szerzett tudását.

Orbán azt is elmondta, hogy a jelenlegi rendszert tovább fenntartani nem lehet (eddig azt hittem, hogy csak kis hazánkban van forradalom), s a piac viszonyait is új erkölcsi alapokra kell helyezni. Emlékeim szerint itt egy kicsit eltér Marxtól, mert utóbbi materialista alapokon képzelte el a kapitalizmus megbuktatását, de a nagy szellemek, mint tudjuk, tovább fejlesztik elődeik elméletét.

Hamarosan gőzerővel megindul az alkotmányozás. Nem ártana, ha már a preambuluma tartalmazná a halódó rendszer meghaladását és a proletár internacionalizmus újjáélesztését. Mindössze egy kérdésben van vitám a kormányfővel. Ő azt ígérte, ha elfogadják az alaptörvényt, preambuluma felválthatja a kormányhivatalokban és más állami intézményekben kifüggesztett Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát. Szerintem a jövőnket megalapozó két dokumentum jól elfér egymás mellett.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024