Mi lenne, ha...

VISSZHANG - LIV. évfolyam 21. szám, 2010. május 28.

Mi lenne, ha Magyarország nemcsak tagja volna az Európai Uniónak, hanem része is Európának? Mi lenne, ha nemcsak elszenvedői, felpanaszlói - és aztán persze utánzói - lennénk a kontinensünkön zajló kulturális folyamatoknak, hanem tevékeny alakítói is? Mi lenne, ha Budapestről körülnézve nem saját tükörképünk nézne vissza ránk mindenfelől, mint egy úri nyilvánosház budoárjában? Mi lenne, ha tízszer ennyi elolvasni érdemes regény, tízszer ennyi eredeti vélemény és nézőpont között válogathatnánk?

Az efféle kérdések, mint mondják, azért értelmetlenek, mert ellenpróba nélkül nem lehet rájuk válaszolni. Ellenpróba pedig azért nem lehetséges, mert két valóság egyidejű létezését feltételezné. Holott abból egy is több az elégnél.

Ám akik ezt mondják, azok megfeledkeznek arról, hogy minden „ha" mellé odaállítható egy „mintha". Tegyünk úgy, mintha... és aztán meglátjuk, mi lesz.

Mától fogva decemberig minden hónap utolsó lapszámában egy ilyesféle szerény kísérlet tanúja lesz az Olvasó: négyoldalas Balkán Balkon melléklet segít elképzelnie, milyen lenne Magyarország legolvasottabb kulturális hetilapjának néhány oldala, ha Magyarország legalább déli szomszédaival szellemi összeköttetésben állna.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 10. szám, 2022. március 11.
LXIV. évfolyam, 48. szám, 2020. november 27.
LXI. évfolyam, 8. szám, 2017. február 24.
Élet és Irodalom 2024