HARASZTZÖRGETŐ

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 20. szám, 2010. május 21.

Nem érti a műsorvezető az RTL Klub XXI. század című sorozatának május 11-i adásában, hogy 1945 után Muráti Lili színésznőt és férjét, Vaszary János írót miként hozhatták hírbe a nyilasokkal?

Az Összetartás c. nyilas napilap elégedetten újságolja 1944. november 3-án, hogy „hiába buktatták meg annak idején a liberális és zsidóbarát újságok Vaszary János Hölgyek és urak című vígjátékát, mert végül is előadásra kerül. A darabot annak idején a Magyar Színház mutatta be. Zsidóellenes tendenciája miatt csak rövid ideig maradhatott műsoron. Vaszary János most rövid átdolgozás után a Madách Színház rendelkezésére bocsátotta a darabot."

Szintén az Összetartás adja hírül, de már 1944. november 17-én, hogy „a Nyilaskeresztes Párt XI. kerületi szervezete vasárnap fél 4 órai kezdettel, több élvonalbeli művész közreműködésével műsoros délutánt szervez. Fellép Muráti Lili, Szeleczky Zita, Népessy Lucia, Murgács Kálmán. A nemzetiszocialista költők közül Alföldy Géza és Géza Ottó mondják el új harci költeményeiket".

Vajon nem lehet, hogy a „hírbe hozók" tudtak erről?

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXIV. évfolyam, 40. szám, 2020. október 2.
LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
Élet és Irodalom 2024