Lex Gerenday: az első magyar sporttörvény

Min múlott az 1920-as pesti olimpia?

FEUILLETON - LIV. évfolyam 20. szám, 2010. május 21.

Béla nagyapámnak hét testvére volt, öt fiú és három lány. Nyolcuk közül Gyuri bácsi a legidősebb (1855), és szenior voltát soha senki meg nem kérdőjelezi. Mikor Béla 18 évesen Itáliába megy, hogy a milánói Brera Akadémián szobrásznak képezze magát, nemcsak édesapjuk, Gerenday Antal ír számára útravaló intelmeket, hanem a nyolc év korkülönbség jogán bátyja is. Az írás mindenestől a polgári erények kisenciklopédiája, s ha visszaforgatjuk, talán épp ez adja meg a kulcsot magához Gyuri bácsihoz. (Bácsit írok, mert a családban mindenki így nevezte, akárcsak a közéletben - sőt a sajtóban is.) Ő mindenestől a kötelességtudás embere volt - született puritán; benne ötvöződik legmarkánsabban a hagyományos kálvinista erkölcsiség és a modern „polgári szorgalom" szabályrendszere, s így válik még XVIII. századi hagyományos kálvinista indítással olyan alkotóvá, aki a XX. századnak építkezik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 51–52. szám, 2021. december 22.
LXIV. évfolyam, 34. szám, 2020. augusztus 19.
LXIV. évfolyam, 10. szám, 2020. március 6.
Élet és Irodalom 2023