MILYEN ÁLLAMPOLGÁR

a magyar parlament eskető korelnöke?

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 17. szám, 2010. április 30.

Valószínű, hogy Horváth János koridős fideszes honatya vezeti le az új magyar parlament első ülését. A tiszteletre méltó professzor amerikai állampolgárságot is  szerzett, feltehetően magyar-amerikai állampolgár, legalábbis nincs utalás arra, hogy valaha is lemondott volna amerikai állampolgárságáról.

Az amerikai törvények szerint amerikai állampolgár nem tehet esküt másik állam törvényeire.  (A hivatkozott amerikai törvény 8 U.S.C. §1481 paragrafusa alatt található.) Ha ezt kívánja tenni, le kell mondania újvilági állampolgárságáról.

Amikor Valdas Adamkust 1998-ban Litvánia elnökévé választották, lemondott amerikai állampolgárságáról, pedig az USA-ban magasrangú kormánytisztviselő volt, sőt, az amerikai hadsereg tábornoki rangját is viselte. Toomas Ilves észt elnök ugyancsak lemondott amerikai állampolgárságáról. Európában a bolgár trónörököstől, Simeon Saxe Coburg Gotha-tól, maga Juan Carlos spanyol király vette vissza a spanyol állampolgárságot, amikor Bulgária miniszterelnökévé választották. 

Horváth János 1960-ban és 1962-ben republikánus jelöltként kísérletet tett az amerikai képviselőházba való bejutásra is. Ott ez nem sikerült, de Magyarországon a Fidesz politikusaként, listás jelöléssel, rendszeresen mandátumot szerez.  

Horváth professzornak közölnie kell azt, hogy mikor mondott le az amerikai állampolgárságáról.  A diplomáciai bonyodalmakon túl még alkotmányjogi galibákhoz is vezethet az, ha kiderülne, hogy amerikai állampolgárként vezényelte le a 2006-os parlamenti felesketést. Illene ezt tisztázni az új Országgyűlés első ülése előtt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
Élet és Irodalom 2024