A FŐPAP ÜZENETE

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 14. szám, 2010. április 9.

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány szórólapja az április 11-i országgyűlési választások előtt szólítja meg az olvasókat. „Itt az idő, most minden választónak állást kell foglalnia, hogy a jövőben nyugodt, kormányzóképes erő vezesse Magyarországot." A szórólap a nagy ellenzéki párt ismerős szófordulataival él, a vizualitásra érzékenyeket a narancsszínű lobogók képe igazítja el.

A szórólap felhívja a figyelmet Mindszenty bíborosnak az 1945-ös és 1947-es választások előtt írt leveleire, „melyeknek üzenete ma is aktuális lehet".

Íme a szövegrészletek: „...a magyar közéletben sok olyan jelenséget tapasztalunk, amelyek a tiszta demokrácia elveivel éles ellentétben vannak. (...) Ez az irányzat újabb veszélyekbe sodorhatja szerencsétlen és súlyosan próbált hazánkat, (...) ilyen válság, ilyen szellemiség, ilyen eltévelyedések többé ne ismétlődhessenek meg a magyar földön."

Mindszenty ezeket a szavakat a pusztító II. világháború, Magyarország német megszállása, a nyilasuralom, több százezer magyar zsidó meggyilkolása után vetette papírra. A válság, a szellemiség, az eltévelyedések ebben a történeti kontextusban értelmezhetők hitelesen. Aki a bevezető szavak hatására a magyar közelmúltra vetítve értelmezi a rég halott főpap intelmeit, alaptalanul aktualizál.

Azt a tanácsát azonban: „adjátok szavazatotokat arra a jelöltre, aki az erkölcsi tisztaság, a jog, az igazság és a rend érdekében fog síkra szállni" - fogadjuk meg. Ez csakugyan érvényes üzenet.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024