A TARNÓI GIZELLA-EMLÉKDÍJ

ALAPÍTÁSA ÉS SZABÁLYZATA

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ - LIV. évfolyam 3. szám, 2010. január 22.

Alulírott Alapítók elhatározzák, hogy a gazdasági újságírás területén kiemelkedőt alkotó újságírók elismerése céljából díjat alapítanak.


A díj elnevezése: TARNÓI GIZELLA-EMLÉKDÍJ.


Alapítók:

- Az Élet és Irodalom Szerkesztőségének tagjai, a 2010. évi 1. szám impresszuma szerint (1089 Budapest, Rezső tér 15.),

- ÉS Alapítvány (cím: 1089 Bp., Rezső tér 15.),

- ÉS Baráti Társaság (cím: 1089 Bp., Rezső tér 15.).


  1. A díj leírása: az Élet és Irodalom című hetilap védett logóját feltüntető, A/5 méretű, középen összehajtható díszoklevél. Az oklevélen a kitüntetés megnevezése, az adományozás időpontja, az adományozás rövid indoklása és az alapítók(k) aláírása szerepel. A kitüntető oklevél sorszámozott.
    A kitüntetéshez kortárs grafikai alkotás is tartozik, amelyet a kuratórium választ évente.
    A kitüntetéshez pénzdíj is adható, amelynek összegéről az alapító(k) évente határoznak. A pénzdíj legalább 100 000 Ft vagy azt meghaladó összegű lehet.
  2. Az adományozás rendje
    A kitüntetés azoknak a magyar és külföldi állampolgároknak adományozható, akik kiemelkedő gazdasági témájú újságírói munkájukkal kiérdemlik.
  3.  A kitüntetettek száma
    A kitüntetettek száma évente egy fő. A kitüntetés ugyanazon személynek csak egy ízben adományozható.
  4. Javaslat az adományozásra
    A kitüntetésre javaslatot a Tarnói Gizella-emlékdíj kuratóriumi tagjai szóban és írásban tehetnek minden naptári évben az alapító(k) által meghatározott  időpontig. A díjra pályázni is lehet, a pályázatot a szerkesztőség a kuratórium döntése előtt 1 hónappal közzéteszi az Élet és Irodalomban. A pályázatnak kötelező formai kellékei (űrlap, formanyomtatvány, igazolás, pályázati díj stb.) nincsenek. Egy pályázó több cikkel is pályázhat.  
  5. Az adományozás rendje
    A javaslattételt követően a javasolt személyek közül a Tarnói Gizella-emlékdíj kuratóriuma rendes ülésén, a rendelkezésre álló szóbeli vagy írásos előterjesztések alapján szavazással dönt a kitüntetés adományozásáról.

A Tarnói Gizella-emlékdíj Kuratóriuma 3 főből áll.

A kuratórium elnöke és tagjai:
Bokros Lajos, a kuratórium elnöke
Losoncz Miklós
Várhegyi Éva


A kuratórium, szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik, valamint évente egy alkalommal tájékoztatja az alapítókat az általa végzett munkáról és a díjazottról. A kuratórium munkáját az elnök szervezi és vezeti.
A kuratóriumot az elnök vagy a két kuratóriumi tag együttesen, szóban vagy írásban hívja össze. Szabályszerűnek az írás akkor minősül, ha a tagok az ülésről legalább nyolc nappal az ülés időpontját megelőzően értesülnek, és az ülés napirendjéről tájékoztatást kapnak.
A Kuratórium akkor határozatképes, ha az ülésen legalább egy tag és az elnök jelen van.
A kuratórium döntéseit nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza, szavazategyenlőség esetén a kuratóriumi elnök szavazata dönt.
A kuratóriumi ülésről minden esetben jegyzőkönyv készül, amelyből megállapítható a kuratórium döntéseinek tartalma, időpontja és helye, illetve a döntést támogatók és ellenzők számaránya. A jegyzőkönyvet az elnök és egy tag írja alá.

  1. A díj átadása
    A díjat nyilvánosan és ünnepélyes keretek között a kuratórium elnöke adja át az Élet és Irodalom szokásos év eleji rendezvényén. A díj átadására meg kell hívni mindazokat a személyeket - így a korábbi kitüntetetteket is -, akik jelenléte a díjátadás rangját és méltóságát emeli.
  2. Jogosultságok
    A díjazott élete végéig jogosult a kitüntetést birtokolni és magát a kitüntetés birtokosának nevezni. A kitüntetés nem visszavonható.
  3. Az adományozás megörökítése és közzététele
    A kitüntetett személy nevét és a kitüntetés időpontját, indokolását az Élet és Irodalom című hetilapban, valamint annak internetes változatán kell a nyilvánosság számára közzétenni.

Budapest, 2010. január 18.
Élet és Irodalom 2024