Közvetítenek

VISSZHANG - LIII. évfolyam 45. szám, 2009. november 6.

Rövid közlemény az ÉS október 22‑i számának Agora rovatában. A szerző Dobos Menyhért, a Magyar Televízió „közéleti igazgatója". A közlemény címe egyetlen szó: Közvetítünk. Állítása pedig: „A Magyar Televízió nem csinálja a politikát, hanem közvetíti. A nemzeti köztelevízió feladata ugyanis az, hogy bemutassa az eltérő politikai véleményeket." A közleményben nem történik említés arról, hogy miért is tartja ezt szükségesnek a közéleti igazgató leszögezni. Nyilván azért, mert az előző (október 16-i) számban harminckilenc értelmiségi nyílt levélben kifogásolja a Jobbik elnökének szerepeltetését a televízió reggeli műsorában: „A műsorban Vona kifejtette szélsőjobboldali nézeteit. Az európai demokráciákban nem adnak teret a szélsőjobboldali propagandának, hanem igyekeznek elszigetelni a neonácikat. Követeljük, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati televízió ne terjessze a szélsőséges, rasszista nézeteket." Erre válaszolt közleményében Dobos. Állítása azt jelenti, hogy ha vannak rasszista, nyilas nézetek a magyar politikában, akkor a köztelevíziónak azt ugyanúgy be kell mutatnia, mint a köztársaság alkotmányának alapján álló, demokratikus véleményeket.

Dobos - akárcsak korábban a Nap-kelte szerkesztősége - téved. A televízió nem csak közvetít. A televízió formálja is a közvéleményt, normákat teremt. Normákat teremt a műsorvezetők öltözködésével, viselkedésével, és nem csak azzal. Az angol vagy német közszolgálati televízió például szisztematikusan foglalkoztat kisebbségi - színes, illetve török - műsorvezetőket, ezzel is érzékeltetve: ők ugyanolyan emberek, mint mi, angolok, illetve németek, ugyanolyan részesei országunk közéletének. Hasonlóképpen teremt normát a televízió azzal is, hogy kiket szólaltat meg interjúalanyként. Akivel mint politikussal a politikai magazinműsorban interjút készít, arról azt mondja: az illetőt az állami, közszolgálati televízió a demokratikus politikai élet résztvevői közé sorolja. Politikai mondandóját nem devianciaként, hanem szalonképes politikai álláspontként kezeli. Ezzel is normát teremt: bevonja a Jobbik politikai álláspontját a demokráciában legitim módon képviselhető álláspontok közé.

Nem is olyan régen történt, hogy a Jobbik elnöke arra szólította fel a műsorvezetőt a tévéképernyőn, hogy költözzék Izraelbe. Ezt néhány héttel követve hívták meg oda újra, újabb interjúra. Pontosan tudták, mire számíthatnak tőle. A közéleti igazgató úgy gondolja: ezt is közvetítenie kell. Nem bemutatja, hanem - a politikus interjúalanyok között - megszólaltatja. Normát teremt: a nyilasság a televízióban többé nem politikai szélsőségesség, nem deviancia, hanem ugyanúgy kezelt politikai álláspont, mint a konzervativizmus, a liberalizmus vagy a szociáldemokrácia.

Ez ellen tiltakoztak a tiltakozók. Teljes joggal.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.
LXV. évfolyam, 18. szám, 2021. május 7.
LXV. évfolyam, 1. szám, 2021. január 8.
Élet és Irodalom 2021