STÍLUSÉRZÉK

PÁRATLAN OLDAL - LIII. évfolyam 35. szám, 2009. augusztus 28.
 

Kedden este a Debrecen-Levszki Szófia meccs után megszólalt Orbán Viktor. A TV2 riportere kérte egy pálya melletti nyilatkozatra, nyilatkozott. Elmondta, hogy ha nem vesztik el a választást 2002-ben, akkor Debrecenben van európai színvonalú pálya, akkor pedig nem kényszerül a csapat a Népstadionba. Ha egy politikust megkérdeznek, akkor annak válaszolnia kell, csak az a kérdés, hogy meg kell-e kérdezni a politikust. Hát, alighanem, nem kell megkérdezni, különösen egy olyan kettészakított országban, mint amilyen a magyar, és amelyik kettészakításában a megkérdezett tevékeny szerepet vállalt.

Hiba volt azért is, mert a Debrecen nagyszerű győzelmével néhány órára összerántotta az országnak legalább azt a részét, amelyik szereti a futballt, ilyen szituációban minek megszóltatni akármelyik pártelnököt is. Már meccs közben is mutatták a Fidesz-elnök környezetét, ott ült mellette Kovács Ferenc, aki a Videotonnal a nyolcvanas évek közepén európai kupadöntőt játszott. Talán, ha ő mondott volna egy-két szót, bár kétségtelen, hogy a riporter elmondta, mit mondott az egykori tréner. Választásról nem beszélt, stílusérzék kérdése az egész.

Nem az első eset, hogy politikus nyilatkozik meccs után, és ilyenkor mindig más országokat emlegetnek, például Pertini köztársasági elnököt, aki rendre ott ült a fontosabb válogatott meccsek. Az a nagy különbség, hogy Pertini egész Olaszországban népszerű volt. Bizonyos értelemben összefogta a nemzetet.

A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 16. szám, 2019. április 18.
LXIII. évfolyam, 6. szám, 2019. február 8.
LXII. évfolyam, 51-52. szám, 2018. december 19.
Élet és Irodalom 2024