Magyar Gárda

A Bovaryné-félelem

PUBLICISZTIKA - LIII. évfolyam 29. szám, 2009. július 17.

Pár fiatal avantgárd köztéri művészen, illetve elszánt antifasisztán kívül senki nem tiltakozott, amikor 2007 augusztusában a budai Várban megalakult az akkor még nevetséges Magyar Gárda. Az MSZP, ahelyett, hogy tüntetést szervezett volna, a köztársasági elnökhöz fordult, hogy ő - mintegy a párt hiányzó autoritása helyett - kellő erővel reprezentálja a jogállam eszméjét, s tegye világossá, hogy a Magyar Gárda mozgalma tűrhetetlen. Sólyom Lászlót azonban - nem először s nem ok nélkül - nyilván annyira felbosszantotta az MSZP, hogy mindössze hivatalának egyik osztályvezetője nyilatkozott helyette, mondván, az államfő nem helyesli az ilyesmit, de amúgy biztos a magyar demokrácia erejében. A Fidesz úgy vélte, hogy a Magyar Gárdát Gyurcsány léte váltotta ki, s ezzel részükről a dolog hosszabb időre elintézést nyert, míg aztán, majd egy évvel később, Orbán Viktor egy, nem épp nyilvánosságnak szánt beszédében a nyilasokat egy-két pofonnal szétzavaró Horthy példáját ajánlotta hallgatói figyelmébe.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 26. szám, 2022. július 1.
LXVI. évfolyam, 24. szám, 2022. június 17.
LXVI. évfolyam, 24. szám, 2022. június 17.
Élet és Irodalom 2022