A trickster

A populista mesebeszéd morfológiája XII.

PUBLICISZTIKA - LIII. évfolyam 22. szám, 2009. május 29.

Minden varázsmese - a politikai varázsmese is - ugyanarra a rugóra jár, mint azt e rugó fölfedezőjétől, Vladimir Propptól már tudjuk: a Sárkány (a Kártevő Gonosz) elrabolja a királylányt (a drága áldozatot). A Rossz - és éppen azért, mert az, ami - folyton rosszban sántikál, rosszat akar és rosszat művel a Jóval: elvesz, eloroz, elrabol tőle valamit. Leggyakrabban szabadságát vagy életét veszi el. De gyakran egyéb javaira - féltve őrzött kincsére - teszi rá kezét. Elrabolja országát, elvarázsolja népét, elragadja legkedvesebb gyermekét stb., stb.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.
LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.
LXIV. évfolyam, 4. szám, 2020. január 24.
Élet és Irodalom 2021