HÍV AZ SS

PÁRATLAN OLDAL - LIII. évfolyam 19. szám, 2009. május 8.
 

Ezzel a címmel került az antikváriumban a kezembe egy könyvecske, amely - alcíme szerint - szemelvényeket közöl az 1943. évi SS-zsebnaptár és a Téged hív az SS című kiadványokból.

A művet a Nemzetek Európája Kiadó jelentette meg 2007-ben, Szeltner Andor fordításában. A mottó szerint a kötetet „200 000 magyar SS-katona emlékének" ajánlják.

Az előszóban Kosaras Péter Ákos „az SS-szellemiség sajátos mélységeiről és magasságairól" értekezik, a küzdelem, kötelesség és parancsteljesítés hármas jelszava jegyében. Hivatkozik az „Északi Nemzetek Közösségére", a „Német Fajra", a „Germán Népcsoportok Örök Életére" mint ma is létező pozitív mintákra - nyilván mindez a magyar SS-ek emlékét hivatott elmélyíteni.

Ugyanezen a polcon találtam meg Szálasi írását, A magyar állam felépítésének terve című brosúrát, amely szintén a Nemzetek Európája Kiadó gondozásában jelent meg.

A harmadik hasonló mű, ugyanezen kia­dó kötete, a fent említett Kosaras Péter Ákos mintegy két­száz­ ol­da­las műve volt: Magyarság a Waffen SS kötelékében. A fe­kete címlapon két nyilaskereszt is látha­tó, a miheztartás végett. A könyvhöz CD-melléklet is tartozik, náci dalokkal.

Kedves ügyészség!

Jól tudom, hogy az 1947-es párizsi békeszerződés előírta a fasiszta szervezetek feloszlatását és betiltását? Jól tudom, hogy a magyar állam kötelességévé tették a fellépést az ilyen szervezetekkel és ideológiákkal szemben?

Belenéztem a Nemzetek Európája Kiadó anyagaiba az interneten, érdekes, Wass Alberttől Morvai Krisztináig terjedő kínálatukban a fenti művekről még véletlenül sem emlékeznek meg. Így nem csoda, ha eddig Önök sem tudtak róla. Most azonban már tudnak.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.
LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
Élet és Irodalom 2024