Körözött államfő

PÁRATLAN OLDAL - LIII. évfolyam 11. szám, 2009. március 13.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a napokban elrendelte a szudáni elnök letartóztatását. Omar Haszan el-Besir elnököt háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják a darfuri konfliktusban játszott szerepe miatt. A nyugat-szudáni városban és környékén folyó harcokban mintegy négyszázezren haltak meg és több millióan kényszerültek elhagyni otthonukat az elmúlt hét évben.

A büntetőeljárás alatt álló szudáni elnököt országa aligha adja ki. Elvileg abban a 108 országban tartóztathatják le, amely aláveti magát a hágai bíróság szabályainak. Oda most aligha tervez utazást, mint ahogy arról sincs hír, hogy megváltotta hágai repülőjegyét. Az ügy így feltehetően az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül.

Az mindenesetre érezhető, hogy körözése hírére az államfő megszeppent: kiutasított országából tizenhárom nemzetközi segélyszervezetet, amely élelemmel látta el eddig az ott szenvedőket. Hasonló lépéssel fenyegette meg a Szudánban lévő diplomáciai képviseleteket, nem kormányzati szervezeteket és békefenntartókat, amennyiben nem tartják be a helyi törvényeket.

Pol Pot álnéven él Afrikában? Hol vannak a vietnamiak?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024