A bemondó védelmében

VISSZHANG - LIII. évfolyam 7. szám, 2009. február 13.

Szögezzük le az elején: a megszólaló Goldberg-változatok helyett A fúga művészetét fel- és lekonferálni nagyon ciki, ebben teljesen egyetértünk az „-ej-" szignójú glossza szerzőjével (ÉS, 2009/5., jan. 30.). Némi kiigazítást azonban - rádiósként - hadd tegyek.

A Magyar Rádióban drasztikusan csökkent az élő közvetítések-megszólalások száma. Az adást mindenféle okos szoftverek bonyolítják le, ehhez egy csomó mindent, pl. konferálásokat is, előre vesznek föl. Ráadásul - ebből a technikából adódóan - az egyes munkafázisok el is idegenednek egymástól. A bemondónő előre elmond egy tucat szöveget, köztük A fúga művészete fel- és lekonferálását. Azt mondja, mert az áll a bemondópéldányon. A megszólaló zenét viszont nem hallja, az máshonnan kerül a számítógépbe. A bemondónő tehát nem hibázott.

Hibázhatott a soros szerkesztő, hibázhatott valamelyik adminisztrátor. Nyilván elegánsabb lett volna egy elnézéskérés, ám épp a fent taglalt technológia miatt ezt nemigen van hova beszúrni. Én ezennel pótolom.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.
LXIV. évfolyam, 3. szám, 2020. január 17.
LXIII. évfolyam, 31. szám, 2019. augusztus 2.
Élet és Irodalom 2020