Nem elég

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 48. szám, 2008. november 28.

Ha a cirkusz porondján a piros orrú bohóc hangosan tüsszent, ráadásul látványosan a nulláslisztbe, akkor jót mulatnak a gyerekek. Körülbelül így járnak most politikusaink a válsággal kapcsolatos bejelentéseikkel.

Pedig pénzügyi válságok idején csöndben és szívósan kell dolgozni, nem pedig fecsegni. Hagyni a megszólalást a jegybank vezetőire, illetve csak velük egyetértésben és a kellő lélektani pillanatban beszélni. Mert ilyenkor a megnyugtatásra szánt szavak is ellenkező értelmet nyerhetnek, sőt nyernek is. Ha nagy hangon bejelentjük, hogy a mi bankjainkat meg sem suhintja a válság, mert nincsen pénzük az amerikai jelzálogpiacban érintett papírokban - ami önmagában igaz is -, a spekuláció beindul. Biztos van valami baj, különben nem kellett volna bejelenteni és a többi. Ilyenkor a spekuláció, az elbizonytalanodás könnyen magával ránthatja azt is, aki ártatlan.

Ráadásul a pénzügyek oly mértékben globalizáltak, hogy senki sem hiheti igazán a magyarországi bankok érinthetetlenségét egy nemzetközi pénzügyi válságban pusztán csak azért, mert nincs pénzük a válság kirobbanását okozó eszközökben. Hiszen a mai világban ha valami szuperglobalizált, akkor az a pénzvilág. Ha a világban likviditási válság üti fel a fejét, az súlyosan érinti a magyarországi pénzpiacot is.

A politikusi illetlenkedéseknél csak az a rosszabb, ha azt egy szakmai szervezet, ráadásul egy piac- és intézményfelügyeleti szerv teszi. Egy olyan szervezet, amelyiknek éppen arra kellene vigyáznia, nehogy összetévesszék egyesek a pénzvilágot a poronddal. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az ingatlanalapokkal kapcsolatban úgy járt el, mint elefánt a porcelánboltban. A felfüggesztés - pusztán a számokat nézve - még jogos is lehetne, de intézkedésével csak azt éri el, hogy akinek eddig eszébe nem jutott a még ma is tisztességes hozamokat ígérő és stabilan álló alapokból kivennie a pénzét, az most tíz napon át erre fogja magát trenírozni és ugrani az első lehetséges alkalomkor. Ezt hívják öngólnak. Ráadásul a hírforrások szerint az MNB és az alapkezelők egy része sem értett egyet az általános felfüggesztéssel. Vagyis cselekedni kellett volna, de nem a színpadon.

Éppencsak elhárítottunk egy fenyegető forintválságot. Éppen csak megnyugodnánk, hogy működnek a nemzetközi pénzvilág multilaterális intézményei. Éppen csak örvendenénk, hogy jól kormányozzák a hazai jegybankot és hallgatnak ezekre a kiművelt főkre a kormányzatot vezető politikusok. Ekkor egy másik pénzügyi igazgatást végző szakmai szervezet nem hallgatva - vagy ami még énnél is rosszabb, nem is konzultálva - az ilyenkor a hajó kapitányának tekintendő jegybankkal, ilyet tesz. Nem elég nekünk a magunk baja? Nem elég.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2024