Megelőlegezett történelem

Az elnökválasztás és az amerikai pártrendszer

PUBLICISZTIKA - LII. évfolyam 46. szám, 2008. november 14.

Barack Obama megválasztása nyilvánvalóan szimbolikus határkő az Egyesült Államok történetében. Amikor Martin Luther King Jr. 1963. augusztus 28-án elmondta „Van egy álmom" kezdetű beszédét, aligha gondolhatta, hogy már kétéves az a fekete bőrű kisfiú, akit majd az unió első afroamerikai elnökének választanak. Az esemény szimbolikus jelentőségét jól érzékelik az egész világon, nem véletlen, hogy ezt az elnökválasztást fokozott nemzetközi figyelem övezte, méghozzá nemcsak a politikusok és a média hivatásos megfigyelői, hanem az érdeklődő polgárok részéről is. Hogy a szimbolikus értéken túl miben áll az esemény történelmi jelentősége, arról - meggyőződésem szerint - már most is mondhatunk valamit, nem kell kivárnunk a történész számára kötelező legalább egy évtizedes távlatot.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 36. szám, 2019. szeptember 6.
LXII. évfolyam, 44. szám, 2018. október 31.
L. évfolyam 1. szám, 2006. január 6.
Élet és Irodalom 2024