Tankönyvmizéria

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 44. szám, 2008. október 31.

Valamikor 1984 táján mondtam egyszer, baráti társaságban: akkor lesz fejlett szocializmus Magyarországon, ha mindig minden vécében lesz papír, és minden tankönyv megérkezik az iskolákba szeptember 1-jére. Aztán, talán 1995-ben, csaknem ugyanezt állítottam: akkor lesz hazánkban fejlett kapitalizmus, ha mindig lesz papír a mellékhelyiségekben, és minden tankönyv időben megérkezik az iskolákba.

Nos, a fejlett kapitalizmus felé megtettük az út felét: a toalettpapírral lassacskán megleszünk. Ami viszont a tankönyveket illeti, nyolc évfolyamos gimnáziumunk ötödikes kisdiákjainak október közepén még nincsen történelemkönyvük. Mi nem hibáztunk. Időben (januárban) és a megfelelő módon leadtuk a tankönyvrendelést. Ugye mondani sem kell: tízéves tanulók nem tudnak önállóan jegyzetelni, a táblára írt végtelenített óravázlatok pedig megölik a tanítás/tanulás szépségét. De nem csupán erről van szó. A diákokat nem csak oktatni: nevelni is szeretnénk. Rendszeretetre, alaposságra, pontosságra. Tankönyv nélkül októberben: nesze neked pontosság.

Októberben (miért nem márciusban?) kaptunk értesítést: az általunk megrendelt tankönyvet már nem gyártják. A szóban forgó kötet - Horváth Péter szép, nívódíjas munkája - az egyetlen volt az adott korosztály tankönyvpiacán, amelyik nem évszámokra és magolásra, hanem érdekes és élvezetes olvasmányokra épített. Így alkalmasnak bizonyult arra is, hogy szövegértési gyakorlatként alkalmazzuk - ami Magyarországnak a PISA-felméréseken való sorozatos leégése után igencsak aktuális lenne. Horváth tankönyve valóban bevezette a történelembe a kisdiákot: ráhangolt, motivált, érdeklődést keltett. Dermesztő, hogy ezért a könyvért miért csak néhány iskola harcol: országszerte helye lenne minden ötödik osztályban. Már csak „logikus", hogy épp egy ilyen kötet kiadásával állnak le...

Kedves tankönyvkiadók! Ha nem akarnak egy újabb rendszerváltást, húzzanak bele!

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 40. szám, 2023. október 6.
LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.
Élet és Irodalom 2024