Meg kell védenem

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 44. szám, 2008. október 31.

Bábel Balázs érsek azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Prohászka Ottokár nem lehetett antiszemita, „hiszen hat évvel Hitler hatalomra jutása előtt, 1927-ben hunyt el".

Ebből (normális logika szerint) az következne, hogy hatalomra jutása előtt Hitler sem volt antiszemita, tehát abban, amit teóriáiból 1927 előtt ismerni lehetett: a magyar jobboldal sajtójában már az 1923-as puccs előtt, alatt és után ismertetett nézeteiben vagy a Mein Kampfban, ami a németül tudók számára (és Prohászka, aki 1921 augusztusában Szabadság, tekintély és egyház címmel előadást tartott Frankfurtban, nyilvánvalóan ezek közé tartozott), 1925 óta hozzáférhető volt, Bábel Balázs szerint antiszemitizmusnak nyoma sincs.

Ez a vélekedés azonban nem más, mint alábecsülése Prohászka tájékozottságának. Az aranyszájú püspök (az Új Nemzedék tudósítása szerint) igenis nyomon követte s értelmezte az 1923. november 9-i Hitler-puccsot. 1923. november 28-án, az Egyesült Keresztény Nemzeti Liga kultúrestjén ezért fejtegette: „vannak a világon járványok, a liberalizmus is ilyen, az ostoba pacifizmus is ilyen..." (Hogy értsük, miként kerül ide a pacifizmus, idézzük fel, miként vélekedett Prohászka a háborúról 1916-ban: „kell, hogy a vér esője tűzbe borítsa a világot, mert a vér magasabbrendű tűz" (...), „ha ezt a sok jót a háború hozza ránk, akkor méltán mondhatjuk: sokba került, de megéri" stb.). Így válik világossá, miért mondja 1923-as hallgatóságának: „Ne nézzük tétlenül ezeknek a járványoknak a tobzódását".Amikor pedig azt mondja: „...nézzük meg, kiknek hiszünk. Nézzük, ki szidja Adolf Hitlert, Mussolinit, Ludendorffot" - nyilvánvalóan azokat sorolja, akiket követendő mintának tart.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXIV. évfolyam, 40. szám, 2020. október 2.
LXIV. évfolyam, 26. szám, 2020. június 26.
Élet és Irodalom 2024