Identitás

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 42. szám, 2008. október 17.

A labdarúgás olyan játék, amelynek népszerűsége elválaszthatatlan a csapatok identitásától - jelentette ki a minap Michel Platini. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég megválasztott és igen aktív elnöke úgy látja: ha jön néhány ember Katarból, összevásárol egy csapatot és a Liverpoolban nincs liverpooli, a Manchesterben manchesteri játékos vagy klubvezető, hová lesznek e városok tradíciói. Platini szerint e tendencia ellen valamit tenni kellene, és nézetével egyetért Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is, aki az Európai Parlamentben érvelt az amerikaiak, az ázsiaiak, az afrikaiak és az oroszok angliai futball-befektetéseinek megakadályozása érdekében.

Túl azon, hogy ezt a problémát talán az érintetteknek helyben kellene megoldani, érdekelne, hogy a nagy tekintélyű urak milyen alapon húznák meg a külföldi játékosok szerepeltetésének és a befektetéseknek a határát. Nemzetiség, bőrszín vagy más földrészről származás alapján nem igazán illene diszkriminálni.

Amíg a vezérlő elvet eldöntik, megkérdezném Platinit: a torinói identitással hogyan fért össze, hogy francia létére öt évig a Juventus vezéregyénisége s mellesleg olasz bajnok volt?

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2022