SZEGÉNY KIS CIVILEK

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 32. szám, 2008. augusztus 8.

Udvarias értesítést kaptam - sok más civilszervezeti vezetővel együtt - az ESZA Kht. Hazai Programigazgatósága programigazgatójától, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-magyarországi Regionális Kollégiumának döntése alapján egyesületünk a következő egy évre kétszázezer forint vissza nem térítendő támogatást kap működési költségei fedezésére.

A levél többszöri elolvasása közben Petőfi kedves életképe jutott eszembe, ez hozta meg a merszemet az íráshoz: "...A szegény kis ürge / Egy darabig tűrte, / Hanem aztán csak kimászott."

Először a költség-haszon-elemzések logikája szerint pillantsunk rá erre a döntésre. Ezt az amúgy bonyolult műveletet, a pénz nagyságához igazítva, a módszertani arányosság betartásával érdemes elvégezni. Vegyünk egy kockás lapot, húzzunk a közepén egy függőleges vonalat, majd baloldalra írjuk fel a megítélt kétszázezer forint működési költséget. A vonal jobb oldali felén készítsünk listát arról, hogy mit is kell teljesíteni ma Magyarországon ahhoz, hogy működőnek tekintsenek egy társadalmi szervezetet (adó- és egyéb bevallások, statisztika, könyvelés, beszámolók, tagnyilvántartás, közgyűlés, kapcsolattartás, jegyzőkönyvek, szabályzatok stb.). Írjuk oda korábbi tapasztalataink alapján a felsorolt kötelezettségekre fordítandó munkaórák várható számát is. Ne is adjuk hozzá a listához a támogató döntés alapját képező működési pályázat elektronikus úton való benyújtásának elkészítéséhez felhasznált óraszámot, mert akkor már nincs is szinte értelme a további számolgatásnak. Egyébként ennek az újonnan bevezetett, meglehetősen jól kezelhető, internet-alapú pályázatíró programnak a jóvoltából minden kedves olvasó személyesen is meggyőződhet arról, hogy tényleg ezt a szerény bruttó összeget sikerült elnyernünk erre az évre is a hazai civil működési forrásokból.

A költség-haszon-elemzést érdemes a pénzzel kapcsolatos döntéshozatal tételeire vonatkozóan is elvégezni. A kockás lap jobb oldalára most a kétszázezer forint odaítéléséhez és elszámolásához szükséges bizottságok, aláírók, pénzügyesek, szakértők, tanácsadók, programigazgatók, politikusok, informatikusok költségei kerüljenek.

A Monty Python-filmsorozat jeleneteiben időről időre feltűnik egy pálcás alak, amikor már nem lehet a viccet folytatni, mert annyira abszurdba fordult. "Álljunk meg, mert elhülyültek a dolgok!" (Stop it! This film's got silly!) - figyelmezteti a jelenet résztvevőit. Ilyen kis összegű, látszattámogatásokkal áltatjuk egymást, elvesztegetjük a civil vezetők, ügyintézők életidejét, alkotó energiáit.

A megítélt támogatást ugyanakkor illik megköszönni, hiszen kétszázezer forint az adóbefizetésekből jelenleg sajnos nem tekinthető elhanyagolható összegnek. Köszönet a hazai adófizetőknek, hogy egyáltalán mód van arra, hogy működési támogatást kapjunk a befizetéseikből.

Egyébként a programirodának küldött, a támogatási összeg nagyságára vonatkozó tudakozódó levelünkre tavaly küldött válasz szerint: "Kevés a pénz, sok a civil szervezet". Valahogy így hangzik évek óta a kis civil szervezetek vezetőinek elkészített válaszlevél. Mégsem írhatják meg, hogy az ilyen kis "ürgék" (száz főnél kevesebb taggal rendelkező, több ezer kis egyesület) nem hoznak annyi hasznot a politikai konyhára, hogy érdemes legyen foglakozni velük. Dobjunk a kalapjukba egy kis pénzt, előbb-utóbb így majd "kimásznak", azaz megszűnnek.

Pordány Sarolta

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 27. szám, 2018. július 6.
LVII. évfolyam, 11. szám, 2013. március 14.
LII. évfolyam 22. szám, 2008. május 30.
Élet és Irodalom 2024