Alaptalan?

VISSZHANG - LII. évfolyam 26. szám, 2008. június 27.

Hidegkuti Béla azt írja (Koestler védelmében, ÉS, 2008/23.), hogy Koestler egyéb erőszakos cselekedeteiről - a már említett Jill Craigie eseten kívül - nincs feljegyzés. De van. Az angol Telegraph egy másik Koestler-áldozatot is megnevezett, Richard Crossman angol politikus feleségét, Zitát. A Craigie-ügyben pedig maga Michael Foot volt mukáspárti vezér erősítette meg a nemi erőszak tényét, miután neje elhunyt 1999-ben. Carl Rollyson, aki Craigie életrajzát publikálta Asszonysors (To Be A Woman) címmel 2005-ben, szintén megerősítette, hogy brutális nemi erőszak történt.

Koestler szobrát sem néhány dühös "feminista" távolította el az edinburghi egyetemről, hanem az egyetem vezetői döntöttek úgy, miután megalapozottnak találták a nemi erőszak vádjait. Egyébként az egyetem elnöke Fülöp herceg, Erzsébet angol királynő férje.

Szintén hitelesnek találta a vádakat az angol Hagyományőrző Társaság (English Heritage), amely éppen a napokban utasította el azt a javaslatot, hogy emléktáblával tiszteljék meg Koestler lakóházát.

Lázár György

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024