NYOLC TYÚK,

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 22. szám, 2008. május 30.

egy kakas, egy gázpalack

Ennyit loptak el édesanyám falusi udvarából vasárnap reggelre. Az eltulajdonított vagyontárgyak értéke talán első hallásra csekélynek tűnik, de egy 77 éves, özvegyi nyugdíjból élő asszony háztartásában ez jelenleg több mint egyhavi bevétel. Az állatait meg nagyon szerette; minden reggel beszélgetett velük, amikor kiengedte őket az udvarra, és úgy érezte, hogy azok tyúk-nyelven válaszolgatnak neki.

A lopás éjszakáján éppen az egészségfogalom tartalmának kiterjesztéséről, a fittség, a táplálkozás, a szokásrendszer és a lelki egészség megőrzésének jelentőségéről olvastam. A kutatók szerint ennek a modern, lelki egészséggel kibővített egészségfogalomnak többek között a megküzdés képessége, valamint a feszültségek és a stressz uralásának képessége tölti ki a tartalmát (Tudor, K.: Mental Health Promotion. Paradigms and Practice. Routledge, 1996). Nos, erre az esetre vonatkoztatva a megküzdési képességről elmondhatjuk, hogy egy vidéken élő, idős asszonynak aligha lehetnek illúziói a bűnözőkkel való szembeszállás esélyeit illetően.

A lelki egészség belső szerkezetének megértéséhez Antonovsky a koherenciaérzet fogalmát használja. Definíciója szerint "a koherencia olyan globális orientáció, melyben az "átláthatóság, érthetőség" és a "van értelme, érdemes megtenni" érzések mint személyiségdiszpozíciók képesek a "megvalósíthatóság" érzetét az objektív körülményektől függetlenül is befolyásolni". (Antonovsky, A.: Health, Stress and Coping. Jossey-Bass Publ, San Francisco, 1979) A tudomány művelésétől mindenféle értelemben távol álló áldozat a telefonban csak annyit mondott sírva: " Annyira el vagyok keseredve, annyira sajnálom a tyúkokat..." Az Antonovsky-féle gondolatmenetet követve felvetődik a kérdés: vajon érdemesnek látja, értelmesnek tartja majd a nyolcvan felé járó asszony, hogy újrakezdje a háziállattartással járó munkákat? Vajon túl tudja tenni magát azon a bizonytalanságérzésen, hogy a következő éjszakák egyikén ismét elvehetnek a tulajdonából?

A fenti idézetekből kitűnik, hogy az életünk, a vagyonunk és a magántulajdonunk megvédésének képességével kapcsolatos tapasztalataink életminőségünk alapját, lelki egészségünket érintik. Míg az egészségfogalom három másik területe, a mozgás, a táplálkozás és a higiénés szokásaink egyéni ízlésünk szerint alakítható, addig a magántulajdonunk védelmével kapcsolatos sérelmeink sokkal inkább igénylik külső személyek, leginkább speciális bűnügyi, bűnmegelőzési szakértelemmel rendelkezők közreműködését.

Magyar kutatók vizsgálatai szerint a kiszolgáltatottság tudata és megtapasztalása az immunrendszer túlzott megterhelését eredményezi. (Tahin Tamás-Jeges Sára-Lampek Kinga: Iskolai végzettség és egészségi állapot. Demográfia, 2000/1., 73-74.). Az egyén lelki és testi egészségére lefordítva ez a gyakorlatban annyit jelent: a hosszú élet titka, ha azzal a tudattal fekszünk le este az ágyunkba, hogy reggel a megszokott helyén találjuk a számunkra fontos tárgyakat, értékeket (járműveinket, állatainkat, gázpalackunkat stb.).

A "tyúklopásos" ügyek, mivel veszélyeztetik az egészségünket is, nagy figyelmet érdemelnek. A meglopottak vereségérzetén túljutva nem szabad elveszítenünk azt a hitet, hogy képesek vagyunk tenni valamit a bűnözés ellen. Ám, még ha kételyeink vannak is mindezekkel kapcsolatban, lelki egészségünk megőrzése érdekében akkor is érdemes meghallgatni ezeket a történeteket, és együttérzéssel közösen szörnyülködni azon, hogy ilyen világban élünk. "A gázpalack nem érdekes, de a tyúkok és az a gyönyörű kakas ...!"

Pordány Sarolta

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 27. szám, 2018. július 6.
LVII. évfolyam, 11. szám, 2013. március 14.
LII. évfolyam 32. szám, 2008. augusztus 8.
Élet és Irodalom 2024