A FIDESZ ÉS A TANDÍJ

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 5. szám, 2008. február 1.

Szavazni fognak Magyarországon az egyetemi tandíjról, mert a Fidesz szerint "társadalmi és gazdasági érvek sokasága szól amellett", hogy az rossz dolog. Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője is támogatja a népszavazási kezdeményezést.

Mielőtt képviselő lett, Horváth Amerikában élt és közgazdaságtant tanított. Nemrég New Orleansba utazott, ahol részt vett az Amerikai Közgazdasági Szervezet (American Economic Association) éves konferenciáján. Egyébként bárki tagja lehet a szervezetnek a 64 dolláros éves tagdíj befizetése után.

Január 6-án Horváth professzor egy munkacsoportot vezetett, amely azt tárgyalta, hogy milyen módon lehetne továbbfejleszteni az amerikai egyetemek tandíjrendszerét. Hogyan lehetne kiszélesíteni a tandíjfizetést és bevonni nonprofit cégeket. Hogyan lehetne a rendszert mindenki számára elérhetővé tenni.

A konferencián Horváth nem ellenezte a tandíjakat, éppen ellenkezőleg, azért kérték fel szekcióelnöki tisztre, mert az egyetemi tandíjfizetés egyik nemzetközileg ismert szakértője. Volt kollégái is meglepődnének, ha Horváth ellenezné a tandíjat, hiszen majd' harminc évig dolgozott az indianapolisi Butler Egyetemen, ahol ma huszonhatezer dollárt kérnek egy tanévre.

Úgy látszik, hogy Budapesten Horváth János Fidesz-képviselő ellenzi a tandíjat, de a magyar légtér elhagyása után Horváth János amerikai professzor már támogatja azt. Az Amerikai Közgazdasági Szervezet tagjait bizonyára érdekelné a képviselő-professzor állásfoglalása ebben a kérdésben. Talán a magyar publikum is kíváncsi.

A népszavazás elsősorban a hitelességről szól.

Lázár György

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024