Nemzetközi kritika a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa programról

VISSZHANG - LII. évfolyam 1. szám, 2008. január 4.

A Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa programja körül - ahogy az előkészületek előre haladnak - egyre élénkebb vita bontakozik ki, és ennek mindannyiunknak, akik szorítunk a program sikeréért, csak örülnünk kell.
A vitához hozzászólnak külföldiek is, egyebek mellett magyarországi nagykövetség kultúrával foglalkozó diplomatái is (A jövő nem szünteti meg a múltat, interjú Jan Kennis holland kulturális attaséval, ÉS, 2007/49.). Ezek a külföldről érkező vélemények kiváltják az érintettek nemtetszését, különösen azokét, akik a megfogalmazott bírálatokkal találva érzik magukat. A külföldi bírálatokkal szembeni kifogásokat senki sem cáfolja érdemben, a bírálatokkal szembeni ellenérzés olyan meghaladott érvekben ölt testet, hogy a "diplomáciai szabályok nem teszik lehetővé a belügyekbe való beavatkozást".
2007. december 20-án éjjel ledőltek az utolsó fizikai akadályok Magyarország és - ahogy régen hívtuk - a Nyugat között. Ezt az alkalmat használom ki arra, hogy magyar honfitársaimat, politikustársaimat arra bátorítsam, hogy számoljuk fel a Magyarország és a "Nyugat" közötti mentális akadályokat is. A régi, udvariaskodó diplomáciának szerencsére vége. Azok a diplomaták, akik őszintén elmondják véleményüket egy-egy magyarországi ügyről, segítenek nekünk azzal, hogy átadják saját tapasztalataikat, és több száz éves demokratikus hagyományokkal felvértezve elmondják, hogy miben látják a magyarországi fiatal demokrácia botladozásait. Ne a diplomáciai szokások megsértésével vágjunk tehát vissza, hanem figyeljünk oda szavaikra, figyeljünk oda megfigyeléseikre, és gondolkodjunk el tanácsaikon, majd természetesen mi döntsünk felnőtt módján, felelősségteljesen.
Ezt követeli meg tőlünk a XXI. század, a schengeni határok leomlásának napján.

Eörsi Mátyás
SZDSZ

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 42. szám, 2022. október 21.
LXVI. évfolyam, 9. szám, 2022. március 4.
LXV. évfolyam, 10. szám, 2021. március 12.
Élet és Irodalom 2024