Chilében született

VISSZHANG - LI. évfolyam 27. szám, 2007. július 6.

Először 1968 májusában, a napokban elhunyt Lucien Hervé lakásán találkoztam az akkor 25 éves, loboncos hajú Gordon Mata-Clarkkal. Lázasan szaladgált a Miro, Chagall, Bálint Endre, Picasso, Le Corbusier képeivel kitapétázott, Trocadero mögötti kis lakásban A diákok forradalmáért lelkesedett. Hervé csillapította, én semmit nem értettem.

Legközelebb 1974-ben festő-szobrász apósomnál, New Yorkban találkoztunk. Az ő megismerkedésük is figyelemre méltó (mindketten gyűjtögető életmódot folytattak, ezenközben akadtak össze), de hely hiányában ettől most eltekintek. Amikor elment a Water Street-i lakásból (Alsóváros-Downtown), ácsceruzával egy lécdarabra írta fel a nevét és az elérhetőségét: 112 Greene Street. Akkor már ismert művész volt, s bizony, bizony kötőjellel írta a nevét, miként minden művészeti könyvben szerepel. S miként a Whitney Museum plakátjain is.

Beszélt apjáról, a világhírű dél-amerikai festőről, Roberto Sebastian Antonio Matta Echaurrenről, aki persze nem Argentínában, hanem György Péter írásával ellentétben Chilében született.

Kozák Gyula

A szerző további cikkei

LVIII. évfolyam, 27. szám, 2014. július 4.
LVIII. évfolyam, 25. szám, 2014. június 20.
LVII. évfolyam, 28. szám, 2013. július 12.
Élet és Irodalom 2024