Népszavazás és kormányozhatóság

PUBLICISZTIKA - LI. évfolyam 26. szám, 2007. június 29.

A magyar politikai elit túlnyomó többsége a rendszerváltást követően a népszavazás kérdését csak mint taktikai kérdést kezelte, aminek következtében a népszavazás 1997/98-as újraszabályozása sem eredményezett törvényhozási remekművet. A jelenleg hatályos szabályozás hiányos, nem egyértelmű, hibái a Fidesz népszavazási kezdeményezései nyomán váltak különösen nyilvánvalóvá. A jogalkotási hiányosságokat mutatja - túl az Alkotmánybíróság (Ab) ezt megállapító határozatain és számos szakirodalmi kritikán - mindenekelőtt az, hogy ugyanazokat a rendelkezéseket tapasztalt és jól képzett jogászok lényegesen eltérő módon értelmezik, másként az alkotmánybírák többsége, másként néhány más alkotmánybíró és másként az OVB tagjai. A többféle értelmezést a közfelfogás hajlamos az értelmezők politikai elfogultságának tulajdonítani, holott nézetem szerint nem erről van szó.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 37. szám, 2021. szeptember 17.
LXIV. évfolyam, 38. szám, 2020. szeptember 18.
LXII. évfolyam, 6. szám, 2018. február 9.
Élet és Irodalom 2024