A számok hitelességéről

VISSZHANG - LI. évfolyam 17. szám, 2007. április 27.

Pintér László szolnoki mérnök megtisztelt azzal, hogy Számok (ÉS, 2007/16.) címen megjegyzést fűzzön két héttel korábbi írásomhoz (Pozitív megközelítés, ÉS, 2007/14.). Idéz: "sok száz milliárd forintra" becsülte [mármint én - B. B.] "a Fidesz és csatlósai által okozott károkat" a tavaly őszi randalírozások kapcsán. És azt írja, hogy ez szerinte ezerszeres nagyságrendi tévedés. Szerintem is. Ha ilyesmit írtam volna, restellném. Én viszont azt írtam, hogy: "Mindeközben ez a politikus randalírozásával felfordítja az országot, csatlósainak tevékenysége sok száz milliárdos anyagi és felmérhetetlen erkölcsi károkat okoz." Sem a politikus, sem a Fidesz nevét nem írtam le, a tavaly őszi randalírozásokat meg végképp nem. Utóbbit legfőképpen azért nem, mert a "randalírozás" szó használata az őszi eseményekkel kapcsolatban olyasmi volna, mint a világháborúra azt mondani, kellemetlen csetepaté volt. A Kornai Jánostól tanult pozitív megközelítés különben sem tűrné azt a feltételezést, nehezen bizonyítható következtetést, hogy azokhoz az eseményekhez köze volt a Fidesznek. Én az illető politikus ismert, vele bizonyíthatóan kapcsolatban lévő csatlósait említettem, akik közül például egyedül Járai Zsigmond tevékenysége kimeríti a sok száz milliárdos kártételt, a többiekről nem is beszélve.

Pintér mérnök úr javaslata, mely szerint a kormány kényszercselekvései a Fidesz számlájára írhatók (bár sok szempontból nagy a valószínűségük), megint csak a normatív megközelítés módszerével volnának kezelhetők, azaz nemhogy nem lett volna "máris hitelesebb a mondanivalóm", hanem hiteltelenné vált volna minden, amit leírtam.

A számok manipulációja (még ha jóhiszemű, csak figyelmetlenségből fakadó is) elég veszélyes dolog, különösen, ha a hitelesség válik kérdésessé. Pintér Lászlót föltehetően egy mérnökembertől szokatlan (számomra különben igen rokonszenves) hevülete vitte félre, bár az is lehet, hogy az én mondatom nem volt elég világos. Különben örülök, hogy a mérnök urat foglalkoztatta az írás, bár azok is így volnának vele, akiknek címeztem.

Benedikty Béla

A szerző további cikkei

LI. évfolyam 14. szám, 2007. április 6.
L. évfolyam 43. szám, 2006. október 27.
L. évfolyam 36. szám, 2006. szeptember 8.
Élet és Irodalom 2024