SÉRTÉS

PÁRATLAN OLDAL - LI. évfolyam 15. szám, 2007. április 13.

Sértésnek minősítette a miniszterelnök, hogy Orbán Viktor különbséget tett a piacinak nevezett európai észjárás és az orosz állami-politikai gondolkodásmód között.

Itt és most célszerű elvonatkoztatni attól a ma még eldönthetetlen vitától, hogy Magyarország a Nabucco vagy a Kék áramlat elnevezésű gázvezeték építésében működjön közre. A Gazprom legvidámabb barakkjára vonatkozó orbáni gondolatkísérletet is hagyjuk figyelmen kívül. Fókuszáljunk inkább a "sértő" kijelentés tartalmára és bizonyos tényekre.

Oroszország nyilvánvalóan a színtiszta piaci logika alapján döntött a múlt év elején, amikor felemelte abba az Ukrajnába szállított gáz árát, ahol neki nem tetsző államfőt és kormányt választottak. Egy évvel később Putyin már Fehéroroszországnak is piaci áron akart gázt szállítani, miután Lukasenko elnök kegyvesztetté vált. Ugyancsak a liberális piacgazdaság elveit érvényesítik Moszkvában, amikor korlátozzák a Grúziából és más kaukázusi országokból jövők munkavállalását. A multimilliárdos és mellesleg ellenzéki Hodorkovszkij forgalomból történt kivonását a gazdasági racionalitás mellett a jogállam és a többpárti parlamentarizmus szigorú tiszteletben tartása vezette.

Az, hogy az orosz nagykövet hogyan reagált Orbán fenti kijelentésére, az ő ügye. Ami túlmozgásos miniszterelnökünket illeti, célszerű lenne, ha bírálata tárgyára és nem az alanyára összpontosítana.

Lantai András

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.
LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.
Élet és Irodalom 2022