Visszaeső költségvetési politika

PUBLICISZTIKA - L. évfolyam 49. szám, 2006. december 8.

Hazánkban a rendszerváltás óta magától értetődő, mi több, normális jelenség, hogy az államháztartás soha nincs egyensúlyban. Legfeljebb az számít meglepetésnek, ha a hiány mértéke - a többi átalakuló kelet-európai országéhoz képest - nem kimagaslóan magas. Ebben a rövid írásban arra teszek kísérletet, hogy vázlatszerűen bemutassam: 1) hazánkban miért nem sikerült a hiány mértékét legalább a közép-európai átlag közelébe csökkenteni; 2) a gazdaságpolitikusok miért csak a külső finanszírozhatósági korlátba ütközve vetnek számot döntéseik következményeként elért magas államháztartási hiánnyal?; 3) az eddig normálisnak tekintett költségvetési hiányt lehet-e korlátozó jogi normákkal, az ún. szabályalapú költségvetés-politika és annak intézményrendszerei meghonosításával mérsékelni?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.
Élet és Irodalom 2022