Késő bánat

VISSZHANG - L. évfolyam 20. szám, 2006. május 19.

György Péter jó úton van afelé, hogy farkast kiáltó idősödő férfiúvá nője ki magát. Nemcsak arra méltatja Orbánt, hogy tollára tűzi annak újabb kétségbeesett hordószónoklatát, de a lehető legparanoidabb interpretációban is részesíti azt (Sértődöttség és késő bánat, ÉS, 2006/18.). György szerint amikor Orbán Vespasianust kiforgatva a pénz szagló gazdájáról emlékezett meg a vert jobboldali hadak előtt, akkor valójában a "büdös zsidóra" asszociált - nem tudom, miért, feltehetőleg György sem, bár lehet, hogy szerinte Orbán antiszemita, vagy legalább a Dísz téri tömeg volt az. Persze György csak sejtet. Jól nevelten.

György Péter szerintem lehetne óvatosabb is. Nemcsak amiatt, hogy egyszer már volt alkalma árnyékra vetődni (minden liberális Józsikája ürügyén), hanem mert interpretálni sem lehet bűntelenül. Az interpretációk éppúgy kontextust, alkalmasint divatot teremtenek, mint a hordószónoklatok.

Orbán szerintem mindössze műveletlen, márpedig ez bocsánatos bűn egy politikusnál. Az "antiszemitizmust" tartsuk fenn sötétebb napokra, ha lehet.

Béndek Péter

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVI. évfolyam, 3. szám, 2022. január 21.
Élet és Irodalom 2024