A köztársaság konszolidációja

PUBLICISZTIKA - L. évfolyam 18. szám, 2006. május 5.

Megvan. Az MSZP megnyerte a választást, a koalíció ismét többséget szerzett az Országgyűlésben, megalakulhat a második Gyurcsány-kormány. De mi a teendője? A kampányban nemegyszer hallottuk szocialista és szabad demokrata politikusoktól: a tét az, hogy tovább folytatódhat-e a nyugodt építőmunka. Vajon tényleg akkor járnak el helyesen szocialisták és szabad demokraták, ha azt folytatják, amit második koalíciójuk az elmúlt négy évben művelt? Segít a kérdés megválaszolásában, ha felidézzük: Gyurcsány Ferenc a köztársaság barátait hívta a választások első fordulóját megelőző választási nagygyűlésére. Orbán Viktor ama mondatába is kapaszkodva, miszerint a nemzet a test, a köztársaság pedig a ruha, továbbá egykori kormányzását és az elmúlt évekbeli ellenzéki politizálását is szem előtt tartva, az országgyűlési képviselőválasztást a köztársaság hívei és ellenfelei közötti választásként állította be. (Mellesleg: teljes joggal.) Orbán Viktor ezzel szemben akként jelölte meg a választás tétjét, hogy vajon lesz-e újra nemzeti kormánya az országnak. Merthogy a szocialisták és szabad demokraták kormánya szerinte nem nemzeti, vagy - mint még a Horn-kormány idején fogalmazott - idegenszerű, nem magyar érdekeket képvisel.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.
LXV. évfolyam, 18. szám, 2021. május 7.
LXV. évfolyam, 1. szám, 2021. január 8.
Élet és Irodalom 2021