ÚJ MÉDIÁK, RÉGI REFLEXEK

PÁRATLAN OLDAL - L. évfolyam 12. szám, 2006. március 24.

Balázs Géza néhány munkatársával (Inter Kultúra-, Nyelv és Média Kutatóközpont Kht.) és jó adag közpénzzel (12 millió forint) 2006. január 3-án elindította a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodát (Manyszi).1 Az iroda árlistája2 arra enged következtetni, hogy itt egy profit-érdekelt cégről van szó, bár hogy ez így volna, azt Balázs Géza tagadja.3 Az adófizetők pénze a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Édes Anyanyelvünk pályázatából származik.4 A pályázatokat bíráló bizottság tagjairól, sőt A tiszta és közérthető kommunikációért pályázaton nyertes Inter Kht. vezetőjének személyéről, Balázs Gézáról is hallgat a forrás, azonban a szomszédos zsűri tagjai: dr. Grétsy László, Adamikné dr. Jászó Anna, dr. Balázs Géza, dr. Gósy Mária, dr. Keszler Borbála.

A pénzből tehát elindult a Manyszi. Az irodát a Kossuth rádión a február 13-i Napközbenben is reklámozta Balázs Géza, kedvcsinálónak rögtön kifogásolva a "Következő műsorunk megtekintése 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!" mondatot, azt állítván, hogy az "több sebből vérzik." Az egyéb szolgáltatások mellett egy fórumot is indított az iroda.5 Ezen kérdezte meg legott egy hallgató, hogy vajon mi a baj ezzel a mondattal.6 Balázs Géza kifogásai a mondat hivatalos nyelvezete, a melléknévi igenév (ajánlott) állítmányi használata és a mondat "terjengőssége" voltak. Ezután váratlan események történtek: nyelvészek és nem nyelvészek jelezték, hogy nem értenek egyet Balázs Géza véleményével, hiányolták megalapozott érveit egyrészt a kifogásolt mondat ellen, másrészt a javasolt alternatíva mellett. A hozzászólók hatására Balázs Géza nyitott egy új topikot A nyelvművelés alapjai címmel,7 itt még egyszer elmondta már ismert "érveit." A vitába az iroda több munkatársa is bekapcsolódott (Kalcsó Gyula, Domonkosi Ágnes). Ők, elismerve az ellenérvek egy részét, hajlandónak mutatkoztak a párbeszédre. Balázs Géza hosszú ideig hallgatott, majd azzal védekezett, hogy a mondatot kifogásoló írása "nem nyelvi szakértői vélemény, nem nyelvművelő tanulmány, hanem egy vitafórumon való bejegyzés." Az egyik fórumozó erre Balázs Gézának egy "szakértői véleményét"8 vette górcső alá, kimutatva, hogy az általa vizsgált jelenségnek alapvető összefüggéseit nem ismeri.

Március 3-án, reggel 8:22-kor érkezett az utolsó hozzászólás, 9 órakor a fórum elérhetetlenné vált. Az ígéret szerint a fórum hamarosan, moderált (vagyis cenzúrázott) formában újraindul. A mai napig nem indult újra. Az említett két vitaképes munkatárs kilépett az irodától.9 Balázs Géza önkritikus hajlamainak bizonyítéka, hogy a fórum mellett a 8. lábjegyzetben említett "szakértői vélemények" is elérhetetlenné váltak.

A március 18-i Magyar Nemzet mellékletében Balázs Géza elismétli vitatott érveit, majd utóiratként röviden - és persze más nézőpontból - beszámol a fentebbi történetről. "Kiszálltam a fórumból", mondja. Azt nem tudhatjuk meg tőle, hogy ez a fórum a közpénzből létesített Manyszi fóruma, amelynek Balázs Géza prominens tagja, és ahol tudománytalan nézeteit szakemberek és laikusok érveivel szemben képtelen volt megvédeni. Mintha, miután kiderült, hogy a kocsmában erősebb fiúk is vannak, szép csendben hazaoldalgott volna. Pedig a kocsmát is bezáratta.

Utóirat: Mivel a közönség érezte, hogy a vesztes fél kezében a kulcs, többen is archiválták a fórumot. Így az itt leírt eseményekről bárki kialakíthatja saját véleményét.

Szigetvári Péter

1 http://www.e-nyelv.hu/bemutatkozas_manyszi.php

2 http://www.e-nyelv.hu/arajanlat.php

3 http://dragon.klte.hu/~tkis/e-nyelv_forum/viewtopic15fa. html?t=8

4 http://www.kultura.hu/nkom/news/D999_news_ 27489.html

5 http://dragon.klte.hu/~tkis/e-nyelv_forum/index.html

6 http://dragon.klte.hu/~tkis/e-nyelv_forum/viewtopic5a50. html?t=13

7 http://dragon.klte.hu/~tkis/e-nyelv_forum/viewtopic2aaa. html?t=15

8 http://www.e-nyelv.hu/nytanacs_helyesiras.php és http://dragon.klte.hu/~tkis/e-nyelv_nymirasok/nytanacs_helyesiras.htm

9 http://worldshots.blogter.hu/?post_id=18797

A szerző további cikkei

L. évfolyam 17. szám, 2006. április 28.
L. évfolyam 15. szám, 2006. április 14.
Élet és Irodalom 2020